Letartóztatták Jelcin egykori bizalmasát

Vágólapra másolva!
Orosz kérésre Londonban letartóztatták Jelcin orosz elnök egykori bizalmasát, Borisz Berezovszkijt, majd óvadék fejében egyelőre szabadon bocsátották. Az orosz milliárdost sikkasztással és 1,8 milliárd eurós csalással gyanúsítják.
Vágólapra másolva!

Londonban hétfőn letartóztatták Borisz Berezovszkij orosz milliárdost. A Scotland Yard keddi közlése szerint az egykori sajtó- és iparmágnást orosz kérésre vették őrizetbe. Nem sokkal ezt követően azonban óvadék ellenében szabadlábra helyezték, de a jövő hét közepén ismét meg kell jelennie a bíróság előtt.

Berezovszkij Borisz Jelcin volt orosz államfő környezetének egyik befolyásos tagja volt, de Vlagyimir Putyin elnöksége idején egyik célpontja lett az új államfő korrupcióellenes kampányának. Végül, miután több eljárást is indítottak ellene, 2000 végén az önkéntes száműzetést választotta. Jelenleg Londonban él, és leggyakrabban az emigráns csecsen ellenzék támogatójaként szerepel a hírekben.

Oroszországban 1,8 milliárd eurónyi (60 milliárd rubel) értékű csalással vádolja az ügyészség, egyebek között 2 ezer Lada elsikkasztását róják fel neki. Berezovszkijt a Logovaz autókereskedelmi cég egyik volt vezetőjének, Julij Dubovnak a társaságában tartóztatták le.

Berezovszkij cáfolta a korrupciós vádakat, és a minap azt mondta a BBC-nek: meggyőződése, hogy meg tudja védeni magát a brit bíróság előtt.