Inog az osztrák kancellár széke

Vágólapra másolva!
Ausztriában nagyobb belpolitikai vihart kavart Thomas Klestil elnök utalása, amely szerint elvben felmentheti Wolfgang Schüssel kancellárt: az államfőt bírálták Schüssel Osztrák Néppártjának (ÖVP) vezetői, Herbert Haupt, a koalíciós Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke s a Zöldek, csak az Osztrák Szociáldemokrata Párt mutatott megértést.
Vágólapra másolva!

Klestil e megjegyzése a Neue Zürcher Zeitung című svájci lapban jelent meg szerdán. Az elnöki hivatal nyomban rámutatott, hogy az államfő a svájci újságíró előtt nem hozta összefüggésbe az elvi jogot az aktuális osztrák belpolitikai helyzettel.

Az újságíró viszont - amint ezt meg is írta lapjában - úgy értelmezte, hogy a 71 éves Klestil, aki több mint 11 éve Ausztria államfője, és mandátumának utolsó évében jár, aggódik, amiért a kancellárnak a nyugdíjreform kapcsán tanúsított eljárása és magatartása nyomán veszélybe került az eddig konszenzuson alapuló osztrák politikai kultúra, s ezért célzott a kormányfő leváltásának elvi lehetőségére.

A nyugdíjreformról, a vadászbombázók beszerzéséről és más hevesen vitatott kérdésekről június 4-re tervezett parlamenti szavazással ugyanis Klestil szerint Ausztria vészesen közel kerül egy kormányválsághoz, mert Jörg Haider, az Osztrák Szabadságpárt volt elnöke megpróbálhatja az iránta lojális képviselők segítségével megbuktatni a kormány előterjesztéseit, s így kétségessé tenni a koalíció fennmaradását.

Legelőször Ausztriában Schüssel Osztrák Néppártjának (ÖVP) vezetői szólaltak meg: bírálta Klestilt Wilhelm Molterer frakcióvezető, Franz Schausberger salzburgi és Waltraud Klasnic stájerországi tartományi elöljáró, valamint Benita Ferrero-Waldner külügyminiszter. Mindannyian hangsúlyozták, hogy a kancellár Klestil ábrázolásával ellentétben éppenséggel tárgyal a szociális partnerekkel a nyugdíjreformról. A kérdésben egyébként szerdán este tartják a harmadik kerekasztalt: az elsőt az államfő hívta össze, mivel a kormány sokáig nem állt szóba a szociális partnerekkel, de a heves tiltakozások nyomán a második, valamint a szerdai megbeszélést már Schüssel tartotta.

Maga a kancellár kijelentette: nem érzi magát személyesen megszólítva a mondottakkal, s nem kívánja interpretálni azt, ami a svájci lapban megjelent, viszont lelkiismerete és legjobb tudása szerint igyekszik kialakítani a szociálisan kiegyensúlyozott nyugdíjreformot.

Erhard Busek, az ÖVP volt elnöke arra figyelmeztetett, hogy Klestil megjegyzésével nem járult hozzá a stabilitáshoz, és tisztségének sem tett jót. Ami pedig az elvi lehetőséget illeti, léteznek kritikusabb helyzetek is, amelyekben e legvégső eszközhöz kell nyúlni, s az államfőnek tudnia kell, hogy pusztán a lehetőség felvetésével maga idézhet elő kormányválságot.

Még Alexander Van der Bellen, a Zöldek elnöke is bírálta Klestilt. Úgy vélte, nem csupán konszenzus volt Ausztriában a múltban sem, s a kancellár visszahívásáról az alkotmányban foglalt lehetőség említése legkevésbé sem volt szükséges.

Egyedül Alfred Gusenbauer, az Osztrák Szociáldemokrata Párt elnöke biztosította megértéséről az államfőt gondjai kapcsán, s kijelentette: köztudott, hogy az alkotmányban a lehetőség szerepel, csak az az új, hogy Klestil ezt fontolóra vette, s célzott rá.