Kubának nem kell az uniós segély

Vágólapra másolva!
Kuba hivatalosan tájékoztatta az Európai Bizottságot arról, hogy a jövőben nem kér az EU humanitárius segélyeiből.
Vágólapra másolva!

Fidel Castro minapi bejelentésének megfelelően a Kubai Köztársaság úgy döntött, hogy elutasítja a hivatalos fejlesztési segélyt, amelyet a Bizottság országunknak szán - idézte az EU illetékese a kubai kormány csütörtökön keltezett levelét.

A szigetország egyben azt is tudatta Brüsszellel, hogy nem tart igényt a kétoldalú segélyekre sem az egyes EU-tagállamok részéről. A kubai kormány döntése válasz "azokra az elfogadhatatlan feltételekre", amelyeket a tizenötök a segélyezésben Havannával szemben támasztanak - fogalmazott a levél.

Az EU külügyminiszteri tanácsa két hete nyilatkozatban megrótta a kubai kormányt, mert évek óta semmit sem változtat gazdasági és emberi jogi politikáján, sőt fokozódó erővel fojtja el a bíráló hangokat. A külügyminiszterek jelezték, hogy a fejlesztési segélyek folyósítását az EU fel akarja használni a pluralista demokrácia és az emberi jogok előmozdítására Kubában.

Fidel Castro kubai elnök válaszul a múlt szombaton bejelentette, hogy hazája nem kér az uniós segélyekből ilyen feltételek mellett. Az Európai Bizottság ennek ellenére a hét elején már jelezte, hogy továbbra is támogatni kívánja a kubai népet.

Az EU évente 15-20 milliós segélyprogrammal támogatja Kubát.