Izrael ragaszkodik a palesztin szélsőségesek lefegyverzéséhez

Vágólapra másolva!
Szilvan Salom izraeli külügyminiszter vasárnap elutasította palesztin kollégájának, Nabil Saatnak azt a javaslatát, hogy kössenek állandó tűzszüneti megállapodást. A tűzszünet feltétele palesztin részről az lenne, hogy a palesztin szélsőségesek folytathatnák eddigi tevékenységüket.
Vágólapra másolva!

Salom és Saat egy órán át tartó találkozóján Saat az állandó tűzszünetre vonatkozó megállapodást javasolta cserébe azért, hogy a Palesztin Hatóságnak ne kelljen felszámolni a szélsőséges fegyveres csoportokat. Salom azonban úgy vélekedett, hogy ez annyit jelentene, hogy a radikális csoportoknak megadnák a lehetőséget a béketárgyalások menetének meghatározására, és gyakorlatilag "vétójogot" kapnának. Palesztin részről még hivatalosan nem kommentálták a találkozót.

A legnagyobb palesztin szervezetek június 29-én időleges tűzszünetet hirdettek és bár azóta is voltak szórványos támadások, az erőszakos cselekmények szintje csökkent az elmúlt több mint egy hónapban Izraelben és a megszállt területeken.

Közben izraeli rendőrök lelőttek egy palesztin autóst a Jeruzsálemet Ciszjordániával összekötő úton, mert nem állt meg egy ellenőrzésnél. A rendőrség szóvivője szerint a járőr azt gyanította, hogy a férfi lopott kocsival közlekedett.