Pénzcsinálásért tartóztatták le a csodadoktorokat

Vágólapra másolva!
Letartóztattak három embert a tanzániai Mbeya-ban, mert azt állították magukról, hogy varázserővel bíró boszorkánymesterek, és képesek pénzt csinálni. A csodadoktorokat pénzhamisítással és csalással vádolják.
Vágólapra másolva!

A tanzániai rendőrség letartóztatott három embert Mbeya városában, mert csodadoktornak adták ki magukat és azt állították, hogy képesek pénzt csinálni. A három - 18 és 25 közötti - csalót a város egyik vendégházában fogták el, ahol rendszeresen felléptek, hogy bemutassák a helyieknek pénzcsináló tudományukat. A házkutatás során a rendőrök megtalálták a csalók mutatványának kellékeit: különböző címletű hamis pénzeket, formára vágott újságpapírt és egy kis lelakatolt faládát.

A rendőrség felszólította a lakosságot, hogy saját érdekükben jelentsék a hasonló eseteket. A rendőrség szóvivője a BBC-nek azt mondta: "Ezek a csalók mindig a szegényeket és elesetteket környékezik meg. Meg kell tanítanunk az embereket, hogy sokkal szemfülesebbek legyenek a hasonló esetekben és ne hagyják, hogy kicsalják tőlük a pénzüket. Ha ezek a boszorkánymesterek bárkit gazdaggá tudnak tenni, miért nem teszik először gazdaggá magukat" - mondta a szóvivő.

A csalókat egy helyi férfi bejelentése alapján kapták el a rendőrök. A bejelentőt az állítólagos varázsképességekkel rendelkező boszorkánymesterek korábban már rászedték. Azt mondták neki, hogy tegyen 50 ezer tanzániai shillinget (közel 6000 forintot) a faládikájukba, majd a dobozt bedobták a vécébe, majd azt ígérték a férfinak, hogy a ládában két nap múlva már 350 ezer shilling lesz. A pénzt pedig úgy szaporították, hogy két darab 2000 shillinges közé formára vágott újságpapírt tettek és egy szalaggal összekötötték őket.