Angol erősítés megy Irakba

Vágólapra másolva!
A brit kormány ezerkétszáz katonát küld Irakba az elkövetkező napokban - közölte az angol hadügyminisztérium. A most útnak induló erősítést egy újabb, körülbelül ezerfős kontingens követi majd, néhány héten belül. A brit kormány tagadja, hogy a közelmúltban történt iraki robbantásos merényletek állnának a csapatmozgatások hátterében.
Vágólapra másolva!
Lengyelek ellenőrzik Közép-Irakot/nagyvilag/20030903lengyelek.html

Újabb ezerkétszáz angol katona indul Irakba a napokban - jelentette be Geoff Hoon angol védelmi miniszter. A katonák a könnyűgyalogság kötelékébe tartoznak, feladatuk valószínűleg járőrözés és rendfenntartás lesz a britek által megszállt Dél-Irakban.

Tony Blair miniszterelnök hivatala közleményben tudatta: a csapatmozgatás nem az iraki robbantásos merényletek által kiváltott pánikreakció. Az angol kormányzat egyelőre nem ismertette azon terveit, hogy összesen hány katonával erősíti meg az Irakban állomásozó több mint tízezer fős angol kontingenst.

Mind az angol, mind az amerikai vezetés számít egy ENSZ-mandátummal Irakba érkező nagyobb nemzetközi egység segítségére. Ennek ellenére a Blair-kabinet egyelőre az Irakban állomásozó brit csapatok megerősítésében látja a biztos megoldást.

Sok bírálat éri az angol kormányt azért, mert a háború kezdete óta egyszer sem szóltak arról, hogy mikor hagyhatják el a brit csapatok Irakot. Az ellenzék szerint akár évekbe is beletelhet, amíg Irakban olyan helyzetet sikerül teremteni, hogy az angol katonák hazatérhessenek - írja a BBC News.