NAÜ: nemzetközi ellenőrök indulnak Teheránba

Vágólapra másolva!
Fegyverzetellenőröket küld pénteken Iránba a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) - jelentette be kedden Bécsben Melissa Fleming, a szervezet szóvivője.
Vágólapra másolva!

A NAÜ október végéig szabott határidőt Teheránnak arra, hogy egyértelműen bebizonyítsa: nincs titkos atomfegyverkezési programja. Az ügynökség kormányzótanácsa által a közelmúltban elfogadott határozatban arra is felszólították Teheránt, hogy csatlakozzon az atomfegyverek terjedésének a megakadályozását célzó atomsorompó-egyezmény azon kiegészítő jegyzőkönyvéhez is, amely lehetővé teszi nemzetközi ellenőrök bejelentés nélküli ellenőrzését bármilyen atomipari létesítményben.

A NAÜ szóvivője kedden Bécsben úgy fogalmazott, hogy október "a nagyon intenzív ellenőrzések és tárgyalások hónapja" lesz Iránnal kapcsolatban. Az október 31-ig tartó időszakban Teheránnak a nemzetközi ellenőrök által feltett minden kérdésre válaszolnia kell, és nem szabad urándúsítással sem foglalkoznia.

A NAÜ ellenőrei néhány hónappal ezelőtt olyan izotópokat mutattak ki Iránban, amelyek dúsított urán jelenlétére utaltak. Teherán azzal érvelt, hogy az izotópok külföldről származó, felújított atomipari berendezésekkel érkezhettek az országba. Az Egyesült Államok viszont azzal vádolta meg Iránt, hogy titokban atomfegyverek kifejlesztésén munkálkodik. Teherán következetesen visszautasítja a vádat, és azt hangoztatja, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál.

Melissa Fleming szóvivő szerint a NAÜ fokozott együttműködési készséget vár Irántól a nemzetközi ellenőrök tevékenységével kapcsolatban. Ez azért is fontos, hogy a szervezet Iránról szóló következő jelentésében, amelyet novemberben terjesztenek elő, minden kérdésre választ tudjon adni.

A NAÜ diplomatáinak a köreiből származó értesülések alapján az osztrák tömegtájékoztatás arról adott hírt, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió az ENSZ Biztonsági Tanácsához fog fordulni, amennyiben Teherán nem teszi tökéletesen átláthatóvá atomprogramja minden részletét, s a világszervezet büntetőintézkedéseket is életbe léptethet Iránnal szemben.