Az ellenzék maffiabarátnak titulálja Berlusconit

Vágólapra másolva!
Heves politikai szópárbaj bontakozott ki kedden Olaszországban azt követően, hogy a balközép ellenzék egyik vezéralakja megvádolta Silvio Berlusconi olasz kormányfőt: közvetve a maffiának "kedvez".
Vágólapra másolva!

Luciano Violante, a Baloldali Demokraták (DS) alsóházi frakcióvezetője kedden egy képviselőházi jelentés meghallgatása kapcsán úgy nyilatkozott tv-interjújában, hogy Olaszországban "ma a maffia nem tart semmitől, s ezért nem a rendfenntartó erőket és a bíróságokat, hanem a kormányfőt terheli a felelősség".

Violante - aki néhány éve még képviselőházi elnök és a maffiaellenes bizottság vezetője volt - szavai nyomán azonnal a kormánykoalíció bírálatainak össztüzébe került. Berlusconi is megszólalt, viszonylag higgadtan utasítva vissza a támadást: ezek csak szavak, amelyekhez nincs mit hozzáfűzni.

A kritikák ellenére a DS képviselője megerősítette politikai véleményét az olasz szervezett bűnözés helyzetéről. Mint kiemelte, nagy károkat okozott Berlusconi támadása az igazságszolgáltatás ellen - a kormányfő egy hónapja egy nyilatkozatában "lökötteknek" titulálta a bírákat -, hiszen a kormányfő Luciano Liggio egykori maffiavezér szóhasználatával élt.

A kormánykoalíció vezető ereje, a Forza Italia (Hajrá, Olaszország) - Berlusconi pártja - szóvivője, Sandro Bondi azonnali helyreigazítást követelt Violantétől, bojkottal fenyegetve meg pártja részéről a DS alsóházi frakcióvezetőjét. A Baloldali Demokraták viszont képviselőjük védelmére keltek, s egyik vezetőjük, Vannino Chiti közölte: Violanténak joga van politikai véleményét kifejteni, s a frakcióvezető egyszer sem hozta közvetlen kapcsolatba Berlusconit és a maffiát, csak azt emelte ki, hogy a Berlusconi-kormány törvényei és tervezetei "kedvező feltételeket" teremtenek a maffiaérdekek érvényesítéséhez.

A La Repubblica című római lap kedden olyan felmérést közölt, amely szerint tíz olasz közül kilenc változatlanul súlyos problémának tartja Olaszországban a korrupciót. Idén januárban ugyan külön törvényt fogadtak el a korrupció és más, közalkalmazotti hivatali hatalommal való visszaélés megelőzésére, a korrupcióellenes főbiztosság létrehozását is előíró jogszabály azonban csak papír maradt, ugyanis a kormány mindeddig nem fogadta el végrehajtási utasítását, habár erre hat hónapon belül sort kellett volna kerítenie.