Megerősítették a pártelnöki posztján Gerhard Schrödert

Vágólapra másolva!
Gerhard Schrödert megerősítették a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökének posztján. A bochumi pártkongresszuson hétfőn este lezajlott szavazáson Schröder a megszerezhető támogató voksok 80,83 százalékát kapta meg, 7,75 százalékkal kevesebbet, mint a két évvel ezelőtti nürnbergi megméretésen.
Vágólapra másolva!

Schröder "tisztességes eredményről" beszélt, az első kommentáló megjegyzésekben a "közepes" minősítés is szerepelt. A leggyengébb eredményt - 75,98 százalékot - 1999 áprilisában érte el, amikor Oskar Lafontaine-től átvette az SPD vezetését. Az 59 éves Schröder ötödik éve Németország kancellárja is.

A pártelnök-kancellár az 506 érvényes szavazatból 409 támogató voksot kapott, 77 küldött szavazott ellene, húszan tartózkodtak. Schröder újraválasztása előtt elmondott beszédében több támogatást kért pártjától, a társadalomtól, a politikai és a gazdasági élettől a karcsúsított jóléti állam megtartásáért indított reformokhoz.

A reformok, amelyek törvénytervezetek formájában a parlament előtt vannak, a német gazdasági élet felpezsdítését és a szociális kiadások megkurtítását irányozzák elő. Schröder bevallotta, kancellárságának ideje alatt kevés olyan nehéz döntés volt, mint az, amikor néhány héttel ezelőtt úgy határoztak, hogy jövőre nem emelik a nyugdíjakat.

A szociális rendszerekre nehezedő nyomást nem lehet csupán a befizetések emelésével kiegyenlíteni - mondta a pártelnök-kancellár, s azzal vádolta kormányfő elődjét, a kereszténydemokrata Helmut Kohlt, hogy hivatali idejének 16 éve alatt elodázták a változtatásokat.

Hétfőn este Schröder helyetteseit is megválasztották. Az öt helyettes közül nem jelöltette magát Renate Schmidt családügyi miniszter és Rudolf Scharping volt védelmi miniszter, volt SPD-elnök. A ismét induló jelöltek közül Wolfgang Clement gazdasági miniszter mindössze 56,7 százalékos támogatásban részesült, Wolfgang Thierse, a Bundestag elnöke kimagaslóan jó 90,05 százalékosban, Heidemarie Wieczorek-Zeul, a fejlesztési segélyek minisztere a megszerezhető támogató szavazatok 84,6 százalékát kapta meg.

Schröder helyetteseinek sorában új ember Kurt Beck rajna-pfalzi miniszterelnök (82,64 százalékos támogatottság) és Ute Vogt, az SPD baden-württembergi szervezetének elnöke (70,5 százalék igen).