Hétfőn ketten haltak meg madárinfluenzában

Vágólapra másolva!
Egy thaiföldi asszony és egy vietnami kisfiú a madárinfluenza legújabb áldozatai. A hétfőn elhunyt két ember szárnyasoktól kapta el a kórokozót. Hongkongban többek között ingyenes védőoltással igyekeznek elejét venni a további fertőzéseknek, miközben Kínában már öt, egymástól távol fekvő tartományban is észlelték a fertőzést a szárnyasok között.
Vágólapra másolva!

Két újabb ember vesztette életét madárinfluenzában, egyik Thaiföldön, a másik pedig Vietnamban. Thaiföldön egy 58 éves asszony, Vietnamban egy 18 éves fiatal férfi hunyt el a betegség következtében. A koho nemzetiséghez tartozó fiút csütörtökön szállították kórházba, és szombaton állapították meg, hogy a H5N1 típusú vírus fertőzte meg.

Az eddigi adatok szerint az összes megbetegedett ember csirkéktől kapta el a kórokozót, kivéve azt a vietnami testvérpárt, akikről az egészségügyi szakemberek azt gyanítják, hogy bátyjuk fertőzte meg őket. Erre azonban még nincs egyértelmű bizonyíték, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyelőre rendellenességnek minősítette az esetet. Ha azonban valóban bátyjuk fertőzte meg őket, akkor kialakulhatott a vírus emberek között is terjedő törzse, ami feltehetően világjárványhoz vezethet.

A WHO szoros együttműködésre szólította az érintett államokat, mivel - mint közölte - a helyzet igen messze van attól, hogy azt mondhassák, a vírus terjedését kézben tartják.

Hongkongban eközben minden baromfiiparban dolgozó embernek ingyenes influenza elleni védőoltást adnak annak a megelőző intézkedéssorozatnak a keretében, amellyel a fertőzés továbbterjedését igyekeznek megakadályozni.

Kínában öt egymástól távol eső területről jelentettek madárinfluenza-gyanús eseteket a baromfipopulációban. A kór eddig tíz ázsiai államot érint, és eddig több tízmillió fertőzött szárnyast pusztítottak el.