Kerry déli államokban is győzni tudott

Vágólapra másolva!
A Virginiában és Tenessee-ben tartott előválasztásokon is jelentős győzelmet aratott John Kerry szenátor, akinek így egyre nagyobb az esélye, hogy elnyerje a Demokrata Párt elnökjelöltségét. Kerry messze megelőzte két, déli származású riválisát, John Edwardsot és Wesley Clarkot, akik közül utóbbi ki is száll a küzdelemből. Kerry eddig 12 alkalommal győzött az eddig megtartott 14 előválasztáson az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Fölényes diadalt aratott kedden két déli államban, Virginiában és Tennessee-ben John Kerry, az északi Massachusetts szenátora a Demokrata Párt elnökjelöltségének elnyeréséért folyó amerikai előválasztások legutóbbi fordulóján.

A liberális szenátor Virginia és Tennessee államokban, vagyis otthonukban körözte le két déli vetélytársát, John Edwards észak-carolinai szenátort és Wesley Clark nyugalmazott tábornokot. Tanácsadói szerint a NATO európai erőinek volt főparancsnoka kiszáll a küzdelemből, amelyet várhatóan szerdán, az Arkansas állambeli Little Rockban jelent be.

Az Észak-Carolinával szomszédos Virginiában Kerry a szavazatok 52 százalékát szerezte meg, míg legerősebb ellenfele, John Edwards csak 27 százalékot. Clark a voksok 9, Howard Dean volt vermonti kormányzó pedig 7 százalékát kapta. A tennessee-i előválasztás eredménye: Kerry 41, Edwards 26, Clark 23, Dean 4 százalék.

Hiába kampányoltak délnek Clarkék

Edwards és Clark a kampány során nyomatékosan hangsúlyozták kötődésüket a délhez: Edwards Dél-Carolinában született, és Észak-Carolinát képviseli a szenátusban, Clark pedig Arkansas államban nevelkedett. A déli államok közül eddig Dél-Carolinában és Oklahomában rendeztek előválasztást. Dél-Carolinában Edwards szenátor biztosan nyert Kerry előtt, Oklahomában Wesley Clark pedig csekély többséggel Edwards előtt.

Kerry keddi győzelmével bebizonyította, hogy a déli államok demokrata párti szavazói is mögé sorakoznak fel, mivel benne látják azt a politikust, aki eséllyel veheti fel a harcot George Bush elnökkel, és elhódíthatja tőle a Fehér Házat a november 2-i elnökválasztáson.

14 fordulóból 12 győzelem

A mostaniakkal együtt az 50 közül eddig 14 államban tartottak előválasztást, és Dél-Carolinán és Oklahomán kívül mindenütt Kerry győzött.

Howard Dean volt vermonti kormányzó - aki az előválasztások kezdete előtt a felmérésekben hónapokon át éllovas volt - újabb lesújtó szereplése ellenére folytatja a harcot. A napot Wisconsinban töltötte, megpróbál talpra állni, noha a felmérések szerint ott is Kerrynek áll a zászló a jövő keddi előválasztáson.

Edwards jelezte: mindenképpen kitart a március 2-i, úgynevezett szuperkeddig, amikor egyszerre 10 államban, köztük Kaliforniában és New Yorkban lesz előválasztás.