Autójában robbantották fel a volt csecsen elnököt

Vágólapra másolva!
Felrobbantották autójában Zelimhan Jandarbijev volt csecsen elnököt. A szeparatista politikus belehalt sérüléseibe. A politikust több terrorakcióval is összefüggésbe hozták, többek között a 2002-es moszkvai, 130 halálos áldozatot követelő túszdrámáért akarták felelősségre vonni Oroszországban.
Vágólapra másolva!

Két testőrével autózott a katari fővárosban, Dohában Zelimhan Jandarbijev volt csecsen elnök, amikor pénteken egyelőre ismeretlenek felrobbantották a járművet. A csecsen politikus és testőrei meghaltak - jelentette a CNN.

Jandarbijev három éve élt Katarban. Azért költözött az arab országba, mert az orosz hatóságok őt is felelőssé tették terrorista akciókért, és felelősségre akarták vonni. Összefüggésbe hozták többek között a 2002 októberi moszkvai túszdrámával, amikor csecsen fegyveresek elfoglaltak egy moszkvai színházat. Az akcióban, amelynek orosz kommandósok vetettek véget, 130 halálos áldozata volt. Emellett az ENSZ szerint az al-Kaida terrorista szervezettel is kapcsolatot tartott. Katar eddig következetesen megtagadta a csecsen politikus kiadatását. Az orosz hatóságok és az Interpol 2001 óta próbálta elfogni.

Jandarbijev 1996-ban lett Csecsenföld elnöke. Azt próbálta elérni, hogy Oroszország ismerje el Csecsenföld teljes függetlenségét.