Egyre népszerűbb a műkisujj a jakuzák körében

Vágólapra másolva!
A japán szervezett alvilág tagjai közül mind többen szereznek be protéziseket, hogy elrejtsék hovatartozásuk árulkodó jelét: büntetésből levágott kisujjuk hiányát. Egyesek csak normálisan szeretnének kinézni, míg a bűnbánó jakuzák új személyazonosságukhoz keresik a valósághű kisujj-protéziseket egy tokiói klinikán - írja a BBC News.
Vágólapra másolva!
Árulkodó jel a csonkolt kisujj

Mind hazájukban, mind nemzetközileg igen rossz hírnek "örvendenek" a japán maffia, a jakuza tagjai. Azoknak a tagoknak, akik szeretnék elhagyni a hírhedt szervezetet, igen nehéz dolguk van, nemcsak főnökeikkel kell megküzdeniük, hogy hagyják őket szabadon távozni, de a civil társadalom gyanakvásával is kénytelenek szembenézni. Egy jakuza külsőségekkel - a test nagy felületét borító tetoválásokkal, büntetésből csonkított vagy levágott kisujjal - rendelkező férfi nem kívánt vendég Japán jelentős részén. A közfürdőkből és a tornatermekből például ki vannak tiltva az ilyen testi jegyekkel rendelkezők - írja a BBC News.

Van lehetőségük megszabadulni nem kívánt ismertetőjegyeiktől azoknak a jakuzáknak, akik meg akarják őrizni észrevétlenségüket. Az utóbbi időben a gazdasági recesszió miatt mind legális, mind illegális üzleteikben veszteségeket szenvedő és a szervezett bűnözés elleni újabb jogszabályok által is sújtott jakuzák közül egyre többen fordulnak a bűnmentes élet felé, vagy legalábbis igyekeznek eltüntetni a bűnöző voltukra emlékeztető külsőségeket.

Egy tokiói klinika akaratlanul is az egykori gengszterek fő támaszává válhatott. Az 1990-ben alapított "Új Test Klinika" fantázianevű intézmény az eredetihez megtévesztően hasonló, a bőrszínt és bőrfelületet is tökéletesen utánzó művégtagokat, szerveket épít be vagy rögzít a páciensek testére. Tulajdonosa, Maria Niino azt követően alapította a céget, hogy rákbetegség miatt eltávolították melleit, és elégedetlen volt a Japánban beszerezhető pótlásokkal. Végül Európában talált olyan protézis-előállító technológiát, amely a Japánban alkalmazottnál jóval fejlettebb volt.

Eredetileg a hozzá hasonló nőkön szeretett volna segíteni, ám az üzletet hamarosan ellepték a kiugrott vagy bűnbánó jakuzák, akik nemritkán rendőri kísérettel érkeztek. A hatóságok ugyanis segítséget adnak a jó útra térő gengsztereknek, hogy új személyazonossággal kezdjenek új életet. Egyes cégek egyenesen a jakuzák civil életben való foglalkoztatására jöttek létre.

Csakhogy a szervezett bűnözéstől óvakodó országban egy olyan cég léte, amelynek alkalmazottai kisujj nélkül rohangálnak, üzleti szempontból nem kifejezetten szerencsés. Ezt a problémát azonban kitűnően meg lehet oldani a valósághű ujj-protézisekkel.

A klinika vezetőjének tapasztalatai szerint sokan keresik fel azok közül a jakuzák közül is, akik nem kívánnak hátat fordítani addigi életüknek, de szeretnék, ha mások számára nem derülne ki, hogy valójában kik is ők. Sokan házasság előtt keresik fel a klinikát, hogy a leendő apósnak, anyósnak ne legyen kifogásuk ellene, de volt olyan is - erősíti meg egy jakuzákkal foglalkozó szociológus -, aki gyermekeit féltette attól, hogy összezavarodnak, ha meglátják, ahogy apjuk négy ujjal videózik egy iskolai rendezvényen.

A műkisujj-üzlet jelenleg még jól prosperál, azonban egyes vélemények szerint ez nem tart örökké. Peter Hill, az Oxfordi Egyetem szociológusa szerint ugyanis - aki a japán szervezett bűnözést kutatja - az utóbbi időben egyre ritkább az ujjlevágás, a "jubicume" gyakorlata a jakuzák körében - írja a BBC.