A New York-i Kennedy repülőtéren a hét végén őrizetbe vették Pavlo Lazarenko volt ukrán miniszterelnököt, akit hazájában nagy állami pénzek elsikkasztásával vádolnak, és aki ellen az ukrán főügyészség pénteken este adta ki a letartóztatási parancsot.

Az ukrán parlament szerdán este túlnyomó szavazattöbbséggel megszüntette Lazarenko mentelmi jogát, ami után a főügyészség elrendelte a letartóztatást. Lazarenko azonban a parlamenti szavazás előtt váratlanul Görögországba repült stresszes panaszainak kezeltetésére. A főügyészség az Interpolhoz fordult Lazarenko felkutatására, aki időközben eltűnt. A következő hír már az Egyesült Államokból érkezett a volt kormányfőről, a hét végén a belépési vízumát állítólag rosszul kitöltő Lazarenko fennakadt a New Yorki-i beutazási ellenőrzésen. Lazarenko állítólag argentin útlevéllel kísérelt meg az országba lépni; tavaly decemberben Bázelban panamai útlevéllel vették őrizetbe. Kijev Lazarenko kiadatását kérte Washingtontól, aki viszont állítólag egész családjával együtt politikai menedéket kér az Egyesült Államoktól.
Ukrán közlés szerint ha a Lazarenko elleni vádak beigazolódnak, 15 évig terjedő fegyházbüntetés és vagyonelkobzás vár a politikusra.
A Lazarenko-ügy tavaly decemberben dagadt nemzetközi botránnyá, amikor svájci bűnüldőző szervek gyanús körülmények között lefogták, majd pénzmosási vádakkal Genfben letartóztatták a politikust. A dúsgazdag Lazarenkót akkor kétheti börtönfogság után 4 millió svájci frank óvadék ellenében szabadlábra helyezték.
(MTI)