Az ENSZ Biztonsági Tanács csütörtökön tartott ülésén Kína megvétózta a Macedóniában állomásozó ENSZ-békefenntartók mandátumának meghosszabbítására vonatkozó indítványt.

A volt jugoszláv köztársaságban állomásozó 1050 fős ENSZ-erő mandátuma vasárnap jár le. A Biztonsági Tanács elé terjesztett határozattervezet hat hónappal, augusztus 31-ig hosszabbította volna meg a kéksisakosok mandátumát.
Diplomaták, szakértők és megfigyelők egybehangzó vélekedése szerint Peking azért vétózta meg a határozatot, hogy megbüntesse Macedóniát, amiért az nemrégiben diplomáciai kapcsolatokat létesített Tajvannal. Azzal a szigetországgal, amelyenek független létét Kína soha nem ismerte el, mégpedig azért, mert az államot a kommunista Knával szemben álló Csang-Kaj Sek alapította. Csin Hua-szun kínai nagykövet a BT ülésén határozottan visszautasította kollégái ilyen véleményt sugalló kijelentéseit, és leszögezte, hogy Peking megítélése szerint Macedóniában az utóbbi évek során stabilizálódott a helyzet, a térségben folyó események nem veszélyeztetik az ország békéjét, és a volt jugoszláv köztársaság jelentős mértékben javított a szomszédos országokkal fenntartott kapcsolatain. A Reuters jelentése szerint Macedónia ENSZ-nagykövete viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy országa térségében nagyon nehéz, veszélyes és előre megjósolhatatlan következményekkel járó helyzet alakult ki. Utalva Koszovóra, kiemelte, hogy komolyan kell venni egy újabb véres balkáni háború kitörésének a veszélyét, ezért az ENSZ jelenlétének fenntartását szorgalmazta. A BT soros elnöki tisztét betöltő Kanada nagykövete, Robert Fowler és az Egyesült Államok ENSZ-ügyvivője, Peter Burleigh úgy vélte, hogy Peking a kérdéssel össze nem függő okok miatt nem szerencsés és helytelen döntést hozott. Fowler élesen bírálta Pekinget, mondván, hogy visszaél a BT állandó tagállamait megillető vétó privilégiumával. Az UNPREDEP 1995 óta teljesít szolgálatot Macedóniában, azzal a céllal, hogy megakadályozza a volt Jugoszláviában dúló válságátterjedését Macedóniára.(MTI)