Japán kémműholdat akarJapán saját erőből négy felderítő műholdat akar kifejleszteni, hogy megfigyelhessék az észak-koreai rakétakísérleteket. A kérdés megvitatására a kormány bizottságot alakított a védelmi, a biztonsági és a távközlési tárcák illetékeseiből.

A japán vezetés tavaly decemberben, miután augusztusban az észak-koreai rakétakísérlet keretében a KNDK által kilőtt rakéta Japán felett áthaladva a Csendes-óceánba csapódott, eldöntötte, hogy válaszul
2002-ig négy felderítő műholdat állít pályára.
A tokiói kormány szóvivője csütörtökön bejelentette, hogy Japán maga szeretné kifejleszteni a műholdat, ehhez rendelkezik a szükséges technológiával.
A kormányzó Liberális Demokrata Párt több vezetője ezzel szemben az Egyesült Államoktól vásárolná meg a felderítő műholdakat, mert akkor azok hamarabb bevethetőek lennének.
A műholdak az észak-koreai rakéták indítási előkészületein túl a csempészhajók mozgásáról és a törvénytelen bevándorlásokról is szolgáltatnának adatokat.
Japán korábban már azt is eldöntötte, hogy részt vesz az amerikai rakétavédelmi rendszer fejlesztésének több milliárd dolláros programjában.
(MTI)

Ajánló: