Egy jobboldali dél-afrikai csoport felajánlotta segítségét Milosevicsnek

A Búr Ellenállási Mozgalom felajánlotta Milosevicsnek, hogy egy 100 tagú, harcokban jártas csoportot küld Jugoszláviába, hogy segítsen a szerbeknek a NATO ellen. Afrikai tisztviselők szerint csak humanitárius célokból engedélyeznék, hogy egy csoport Jugoszláviába menjen.

Egy dél-afrikai, fehérekből álló, jobboldali katonai csoport felajánlotta, hogy 100 erős, harcképzett önkéntes katonát küld Jugoszláviába, hogy segítse Szerbiát a NATO támadásai elleni védekezésben.
Andrew Ford, a szélsőjobboldali Búr Ellenállási Mozgalom vezetője elmondta, hogy levelet küldött a jugoszláviai követségnek és a dél-afrikai kormánynak, hogy engedélyezzék a fegyveres erők küldését.
„Olyan embereket akarunk küldeni, akik már részt vettek háborúban. Jelenleg 100-an vannak, de sokkal többen jelentkeztek, hogy menni akarnak" - mondta Ford.
A dél-afrikaiak azért akarnak fegyvereseket küldeni, mert együtt éreznek a jugoszlávokkal, akiknek a harcát hasonlónak vélik ahhoz, amit ők éltek át Dél-Afrikában, amikor a fehér afrikaiak létre akarták hozni független államukat.
A Dél-Afrikai Köztársaság belügyminisztériumának szóvivője elmondta, hogy megérkezett hozzájuk a kérés, miszerint engedjék Jugoszláviába menni a fegyveres csapatokat, de a kérést továbbították a külügyminisztériumhoz, ott fogják meghozni a döntést.
A külügyminisztériumhoz még nem érkezett meg a kérés, de a szóvivő azt mondta, „ha humanitárius célokból küldik a csapatot, és azt a nemzetközi segélyszervezetek is támogatják", akkor részükről semmi akadálya.
Ford szerint a csapatban orvosok, pilóták és repülőgép-szerelők lesznek, és humanitárius célból akarnak Jugoszláviába menni. „Azért megyünk, hogy segítsünk azoknak az embereknek, de ha kérik, részt veszünk a harcokban is" - mondta.
A jugoszláv követségen Pretoriában azt mondták, hozzájuk nem érkezett semmilyen kérés, ezért nincs miről nyilatkozniuk.
A Búr Ellenállási Mozgalom Dél-Afrika egyik szakadár jobboldali csoportja, amelyet a többi szélsőjobboldali szervezet nem támogat.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

Linkek a politikai pártokhoz, valamint a kormányzati honlapokhoz

Korábban:

1999. május 9. vasárnap