Kadhafi robbantatta fel az amerikai repülőt a skóciai Lockerbie fölött - állítja a The Sunday Times

A brit kormánynak bizonyítékai vannak arra, hogy Moamer Kadhafi líbiai vezető robbantatta fel 1988 decemberében a Pan Am légitársaság egyik gépét a skóciai Lockerbie fölött, 259 ember halálát okozva. A The Sunday Times beszámolója szerint Kadhafi így állt bosszút Amerikán amiért az két évvel korábban lebombázta Tripolit.

Robin Cook brit külügymiminiszter most készült rehabilitálni a líbiai vezetőt, amiért a két merénylőt kiadta Hollandiának, hogy ott folytassanak ellenük bírósági eljárást.
Egy volt titkosszolgálati tiszt közölte: már rég tudták, hogy Kadhafi adta az utasítást a gép felrobbantására.
Bár az amerikai és angol myomozók elképzelhetőnek tartották, hogy Irán és Szíria és részt vett a merénylet kitervelésében, az angol titkosszolgálat szerintr egyedül Líbia volt benne a merényletben.
A kormány – az újságíró szerint – az utolsó pillanatban meg akarta akadályozni, hogy a cikk megjelenjen. Roland Philips, a Kincstár jogtanácsosa levelében megfenyegette az újságot: ha megjelenik a cikk, azonnal a bírósághoz fordulnak.
A hír botrányt okozott a brit parlament ellenzéki soraiban is. David Wilshire tory képviselő, a külügyi bizottság tagja kijelentette: „Ha csak egy kicsi igazság is van ebben, akkor a kormány megőrült, hogy normalizálni igyekszik Líbiával kapcsolatát. Valamelyikünk kérni fogja, hogy Kadhafit is állítsák bíróság elé."
Norman Baker képviselő is felháborodottan követelte a külügyminisztertől, hogy tisztázza az ügyet. A felrobbantott gép maradványai„A lockerbie-i merénylet áldozatainak családjai nyilván nem örülnének, ha a kormány a szőnyeg alá söpörné ezt az ügyet".
Az Anglia és Líbia közötti tárgyalásokat teljes titokban folytatják. Sem arról nincs információ, hogy hol, sem arról, hogy mikor tartják ezeket. Mint ahogy azt sem tudni, hogy kik vesznek részt ezen.
Ugyanakkor a Sunday Times megtudta: vezető külügyi tisztviselők Rómában találkoztak líbiai kollégáikkal. A diplomáciai tárgyalások felújítása – mely több milliárdos megrendeléseket hozhat az angliai cégeknek – azután kezdődtek, hogy Kadhafi kiadta Hollandiának a két merénylőt áprilisban. Kadhafi akkor azt nyilatkozta, hogy a két líbiai férfinak nyilván személyes indokai voltak a merénylet elkövetésére. „Valószínűleg személyes bosszút álltak, amiért az amerikaiak lebombázták házaikat, megölték gyermekeiket" – nyilatkozta akkor a líbiai vezető.
Ennek ellenére, a titkosszolgálati tisztek kiderítették, hogy Kadhafi adott utasítást, hogy robbantsák fel az amerikai repülőt amiért Reagen amerikai elnök lebombáztatta Tripolit. Az amerikai támadásban meghalt Kadhafi fogadott lánya is.
A Kadhafi személyes érintettségéről szóló információk 1990-1995 között jutottak a brit titkosszolgálat tudomására. Az információt a titkosszolgálaton belül is nagy titokban tartották, csak néhány tiszt tudott róla.
A Sunday Times birtokába jutott információk szerint Kadhafi sógorát, Abdallah Senussit bízta meg a merénylet előkészítésével. Senussi akkor a líbiai líbiai belbiztonsági szolgálat vezetője volt. Így főnöke volt A két merénylőAbdel Basset Ali al-Megrahinak, az egyik letartóztatott merénylőnek. Senussinak nagy szerepe volt az Amerika-ellenes politika kialakításában is.
Senussi hasonló módszerrel és terv alapján robbantatott fel egy francia repülőgépet 9 hónappal a lockerbie-i merénylet után. A párizsi bíróság 170 ember életének kioltásáért ítélte el őt és 5 társát. Az UTA 772-es gép a Szahara felett robbant fel, a bomba a csomagtérben volt elrejtve.
A brit cégek már most tárgyalnak lehetséges líbiai üzleti partnereikkel. A British Aerospace nevű cég tárgyalásokat folytat Líbiával 30 repülő szállításáról. A kormány eközbenengedélyezte, hogy Líbia újra megnyissa repülőtársaságának londoni irodáját.

Ajánló: