A közvéleménykutatások szerint az Indiai Néppárt abszolút többséget szerzett

Az Atal Behari Vadzspaji leköszönő miniszterelnök vezette jobboldali nacionalista választási szövetség várhatóan kevés különbséggel ugyan, de abszolút többséget szerez az újdelhi törvényhozás alsóházában.

Az öt szakaszban tartott, egy hónapos maratoni parlamenti választások minden egyes szakaszában elvégzett közvélemény-kutatások szerint az Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt; BJP) vezette koalíció 287 képviselői helyhez jut az 545 fős alsóházban, vagyis alig 13 mandátummal kap többet, mint az abszolút többséghez szükséges 273 hely. A nacionalisták a szavazatok 41 százalékát szerezték meg - állította a felmérések eredményeire hivatkozva a Doordarsam televízió.

A BJP legfőbb vetélytársa, a Sonia Gandhi vezette Indiai Nemzeti Kongresszus és szövetségesei a voksok 34 százalékával, 174 mandátumhoz jutottak a lok szabhában (alsóházban).

Az előrejelzések szerint a BJP az ország legerősebb pártja maradt, amely egyedül 185 képviselőt küldhet a parlamentbe, vagyis az előző, tavalyi választáshoz képest hét fővel bővül frakciója. A Kongresszus 5 mandátummal szerzett többet, és 146 képviselője lesz.

Bár egy maroknyi választókörzetben még hétfőn, kedden és október 28-án is az urnákhoz járulnak, mert áradások, választási csalások vagy a képviselőjelöltek elleni merényletek miatt későbbi időpontra kellett halasztani a szavazást, a voksok összeszámlálása lényegében szerdán megkezdődik. Az első hivatalosnak tekinthető eredmények aznap este várhatók.

India 10 szövetségi államában vasárnap félmillió rendőr, katona és tisztségviselő igyekezett korlátok közé szorítani a választási csalásokat és az erőszakot, mégis 38 ember életét vesztette, mielőtt a parlamenti választás utolsó szakaszában bezártak a szavazóhelyiségek. Az összesen 605 millió szavazópolgár közül 133 millió adhatta le voksát vasárnap, a választási bizottság illetékese szerint a részvételi arány 56 százalékos volt.

A legtöbb politikai gyilkosságot az ország északkeleti részén, Manipur, Tripura és Asszám államokban követték el, ahol az elszakadást hirdető fegyveres csoportok vérfürdővel fenyegették meg az embereket, ha elmennek szavazni.
Manipurban 18 embert mészároltak le, amikor gépfegyverekkel rátámadtak egy biztonsági konvojra. Tripurában négy katonát és három polgári személyt lőttek le, Asszámban 10 emberrel - köztük 5 rendőrrel - végeztek, Bihár államban egy pártvezetőt gyilkoltak meg.
Ez utóbbi ügyben letartóztatták a helyi parlament egyik képviselőjét és az ellenlábas párt három tagját. Ándhra Prades államban egy önkormányzati vezetőt öltek meg, Orisza államban egy szavazásra felügyelő rendőrtisztet gyilkoltak meg.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban: