Elképzelhető, hogy az Osztrák Néppárt, az eddigi koalíciós partner, ellenzékbe vonul

Thomas Klestil osztrák államfőre a vasárnapi választások eredményének tükrében nehéz feladat vár, amikor kiadja a kormányalakítási megbízást. A választás eredménye ugyanis azzal fenyeget, hogy ellenzékbe vonul a kisebb koalíciós partner, az Osztrák Néppárt, mert a harmadik helyre szorult.

Annak ellenére, hogy az Osztrák Néppárt ellenzékbe vonul, a szociáldemokrata kancellár kizárta az együttműködést a második helyre került Osztrák Szabadságpárttal. Ezenkívül a Zöldek jutottak a parlamentbe, de kevés a mandátumuk ahhoz, hogy többségi kormányt alakítsanak a szociáldemokratákkal.

Klestil vasárnap elmondta: már hétfőn megkezdi konzultációit a pártokkal, a hagyománynak megfelelően a legkisebb parlamenti párt, a Zöldek elnökével, Alexander van der Bellennel, és minden nap egy párt vezetőjét hívja meg, hogy kipuhatolja, milyen együttműködési esélyek nyílnak egy koalíció számára.

Az osztrák alkotmány e tekintetben meglehetősen nagy szabadságot biztosít az elnöknek: mindössze arról rendelkezik, hogy az államfő nevezi ki a szövetségi kancellárt. Nem kötelező számára sem a pártokkal való konzultáció, sem az, hogy a legerősebb párt vezetőjét bízza meg a kormányalakítással, noha a hagyomány és a szokásjog ezt diktálja.

A kormány szokásos keddi ülésének időtartamát ezúttal 15 percben határozták meg, majd tagjai átvonulnak a Hofburgba, és felajánlják lemondásukat az államfőnek, aki azt elfogadja, és megbízza a jelen koalíciót, hogy ügyvezető kormányként ténykedjen az új kormány felesketéséig. Ha valamely miniszter ezt nem vállalná, az államfő az átmeneti időre a tárca élére állíthatja annak valamely vezető munkatársát.

A kormányalakítás nincs időhatárok közé szorítva, a legfőbb cél az, hogy stabil kormány jöjjön létre a következő négy évre, és ne vezessen előre hozott választásokhoz egy összecsapott megoldás.

Október 23-án ül össze az új parlament. A jelenlegi kormánytagok attól kezdve kettős szerepben lesznek jelen: mint képviselők és mint ügyvivő miniszterek, s a kancellár és helyettese is a képviselők padsorában foglal helyet. Mandátumukat csak akkor adják vissza, ha esetleg az új kormányban is miniszterek lesznek.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(1999. 10. 03.)