Clinton tovább küzd a fegyvertartási engedélyek szigorításáért

Bill Cinton amerikai elnök egyelőre hiába próbálkozik a lőfegyverek engedélyezésének szigorításával. Az elnök az új tervezet értelmében eltiltaná a fegyverviseléstől a büntetett előéletűeket és a fiatalkorúakat, és három napot kellene várni az engedélyek elbírálására. A republikánusok és a fegyvertartók egyesülete hevesen támadta Clintont a tervezet miatt, ugyanis elképzelni sem tudják, hogy három napot kelljen várni az engedélyekre.

Az Egyesült Államokban az európai országokhoz képest nagyon könnyű fegyverviselési engedélyhez jutni. Valószínűleg a túl sok magánkézben lévő pisztoly az egyik fő oka, hogy minden évben rengeteg gyilkosságot követnek el az országban lőfegyverekkel.

A fegyverhez jutás szabályozatlanságára elsősorban azok az iskolai lövöldözések hívják fel a figyelmet, mint amilyen a tavaly áprilisi, 12 halálos áldozatot követelő Colorado állambeli akció volt, ahol minden ok nélkül két iskolás fiú lőtte le társait.

Bill Clinton már többször próbálta szigorítani a fegyverviselési engedélyek kiadását. A republikánus szenátorok és a szenátuson belül erős fegyver-lobbi azonban eddig minden esetben leszavazta a javaslatot - írta a BBC.

Az amerikai fegyvertartók egyesülete pedig nemrég azzal vádolta meg az elnököt, hogy politikai célokra, választási fogásként használja fel a lőfegyver-problémát.

Wayne La Pierre, a fegyverbarát szervezet alelnöke vasárnap közölte: "Clinton csak azért küzd a fegyverek visszaszorításáért, hogy szavazatokat gyűjtsön az őszi elnökválasztásokon pártja jelöltjének, Al Gore-nak".

Charlton Heston, a fegyverbarát egyesület elnöke nemrég kijelentette: Clinton hazudott, amikor azt mondta, a fegyver-lobbi veszélyezteti a közbiztonságot az Egyesült Államokban.

Heston szerint a már meglévő szabályokat kéne sokkal szigorúbban betartatni, és nem újabb törvényeket hozni.

Clinton a heves bírálatok ellenére tovább küzd a fegyverengedélyek szigorításáért. Tervei szerint a fegyvertartási engedélyek elbírálására három napot kellene várni. Gyerekek, fiatalkorúak, büntetett előéletűek egyáltalán nem kaphatnának pisztolyt. Büntetnék a nagyobb mennyiségű lőszer birtoklását is.

A fegyverbarátok elsősorban az engedélyezetési eljárást kifogásolják. Elképzelni sem tudják, hogy lehet a jelenelgi legfeljebb egy nap helyett hármat várni, amíg valaki kézhez kaphatja pisztolyát.

Clinton múlt héten ismét tárgyalt a republikánusokkal a fegyverrendeletről. Április 20-ig mindenképpen szeretné az elnök elfogadtatni az által javasolt szigorúbb fegyvertartási törvényt. Ekkor lesz ugyanis az évfordulója a Colorado állambeli tömeggyilkosságnak, amikor 12 iskolást lőtt le otthonról elcsent fegyverekkel kért diák.

Az Egyesült Államokban azért kényes téma a fegyverviselés szabályozása, mert a legtöbb amerikai úgy érzi, alapvető szabadságjogaihoz tartozik, hogy fegyvert vásárolhat magának. Amikor azonban a Colorado állambelihez hasonló gyilkosságok történnek, a legtöbben mégis a fegyvervásárlások szigorítását követelik.

Ajánló:

angolul