A csokoládéháború az angol vállalatok és a többi európai édességgyártó cég között 1973-ban kezdődött, amikor Nagy-Britannia csatlakozott az Európai Gazdasági Közösséghez. Ekkor ugyanis kitiltották az európai piacról az angol csokit - írta a BBC.
A kitiltás oka, hogy az angol gyárak növényi zsiradékot is használnak csokoládéjuk elkészítéséhez. A többi európai csokivállalat viszont csak tejeből és kakaóvajból készíti a csokoládét.
Az angliai eljárás jóval olcsóbb, mint amit a legtöbb európai országban alkalmaznak. Valószínűleg anyagi megfontolásból tiltották ki az angol csokit hosszú éveken át az európai országokból.
Az Európai Parlament szerdán szavaz egy új csokoládé-rendeletről. Az új nemzetközi jogszabály szerint növényi zsiradékkal készült édességeket is lehet az unióban forgalmazni. A képviselők nagy része vélhetően támogatja a javaslatot. Ha elfogadják a tervezetet, azután angol csokit is lehet majd venni Európában.
Ez pedig valószínűleg azt jelenti, hogy a francia vagy más nyugati csokiknál sokkal olcsóbb angol termékek miatt a többi nagy nyugat-európai csokigyártó is kénytelen lesz csökkenteni árait, ha piacon akar maradni.
Ajánló:
az unió hivatalos nyelvein