Véget érhet a csokoládéháború

Hamarosan sokkal olcsóbb lehet a csoki az Európai Unió országaiban. Szerdán dönt ugyanis az Európai Parlament arról, beengedik-e az európai átlagáraknál jóval olcsóbb angol csokit az unió többi országába. Eddig ugyanis nem lehetett forgalmazni az Angliában gyártott édességeket az Európai Unió többi tagországában. Ha az angolokra nézve kedvező döntés születik, véget érhet a 27 éve tartó csokiháború és jelentősen csökkenhet a csokoládé ára.

A csokoládéháború az angol vállalatok és a többi európai édességgyártó cég között 1973-ban kezdődött, amikor Nagy-Britannia csatlakozott az Európai Gazdasági Közösséghez. Ekkor ugyanis kitiltották az európai piacról az angol csokit - írta a BBC.

A kitiltás oka, hogy az angol gyárak növényi zsiradékot is használnak csokoládéjuk elkészítéséhez. A többi európai csokivállalat viszont csak tejeből és kakaóvajból készíti a csokoládét.

Az angliai eljárás jóval olcsóbb, mint amit a legtöbb európai országban alkalmaznak. Valószínűleg anyagi megfontolásból tiltották ki az angol csokit hosszú éveken át az európai országokból.

Az Európai Parlament szerdán szavaz egy új csokoládé-rendeletről. Az új nemzetközi jogszabály szerint növényi zsiradékkal készült édességeket is lehet az unióban forgalmazni. A képviselők nagy része vélhetően támogatja a javaslatot. Ha elfogadják a tervezetet, azután angol csokit is lehet majd venni Európában.

Ez pedig valószínűleg azt jelenti, hogy a francia vagy más nyugati csokiknál sokkal olcsóbb angol termékek miatt a többi nagy nyugat-európai csokigyártó is kénytelen lesz csökkenteni árait, ha piacon akar maradni.

Ajánló:

az unió hivatalos nyelvein