A hadsereg szerint áttörés született a törvényes kormányt fogva tartó fidzsi lázadókkal folytatott tárgyalásokon, ami rövidesen a túszok szabadon engedéséhez vezethet. A puccsisták vezére és az ország katonai vezetője csütörtökön több órán keresztül tárgyalt; a hadsereg csak akkor áll félre, ha a puccsisták elengedik a túszokat, és hivatalba lép egy átmeneti kormány.

A fegyveres felkelőket vezető George Speight csütörtökön először tárgyalt közvetlenül az ország új katonai vezetőjével, akinek legitimitását korábban megkérdőjelezte. A találkozó után Eroni Volavola százados, a hadsereg szóvivője "nagy áttörésről" beszélt az újságíróknak, amelynek kedvező eredményei szavai szerint 24-36 órán belül fognak megmutatkozni.

A patthelyzet megoldása akár oda is elvezethet, hogy a fidzsi őslakosok nevében fellépő Speight és néhány puccsista társa szerepet kaphat az új polgári kormányban, de valószínűtlen, hogy a tönkrement üzletemberből lett lázadóvezér miniszterelnöki megbízást kap - mondta a szóvivő.

Speight és a junta képviselői több mint három órán át tárgyaltak egy suvai laktanyában, ahonnan Frank Bainimarama ellentengernagy, az ország katonai vezetője hétfő óta irányítja az országot. Pontosan nem lehet tudni, hogy Bainimarama és Speight közvetlen megbeszélése mennyi ideig tartott. A puccsisták vezére néhány társával fegyvertelenül érkezett a kaszárnyába 40 katona társaságában, akik korábban a parlament épületében próbáltak egyezségre jutni a több mint 30 túsz, köztük a sziget első indiai származású miniszterelnökének szabadon engedéséről.

A tárgyalások befejezése után Speight a hírügynökségek szerint még egy órát a laktanyában maradt, és áldomásként kávát - egy enyhén nyugtató hatású, borscserjéből készült bódító italt - szürcsölgetett a hadsereg magas rangú tisztjeivel és a Főnökök Nagytanácsának képviselőivel.

Volavola százados meglehetősen homályos válaszokat adott az újságírók kérdéseire, de kiderült: a hadsereg egyik feltétele, hogy a lázadók letegyék a fegyvert, és a megállapodásban valószínűleg időkeretet szabnak a túszok szabadon engedésére.

A szóvivő közölte: a megállapodás teljes szövegét pénteken hozzák nyilvánosságra. A hadsereg csak akkor áll félre, ha a puccsisták elengedik a túszokat, és hivatalba lép egy átmeneti kormány - fűzte hozzá.

Speight egy korábbi nyilatkozatában elfogadhatatlannak nevezte, hogy a hadsereg az új alkotmány elkészültéig - akár három éven át -
hatalmon maradjon. Ehelyett nacionalista egységkormánya hivatalba léptetésére szólította fel a hadsereget, aminek megalakulását azután
jelentette be, hogy május 19-én fegyveresei élén megrohanta a parlamentet. Helyi újságírók szerint a puccsisták között megtalálhatók a hadsereg terroristaellenes elitalakulatának egyes tagjai is.

A lázadóvezér kijelentette: nem akar kivégezni túszokat, hogy kikényszerítse az akadozó tárgyalások felgyorsítását, és szeretné, ha az országban mély tiszteletnek örvendő Főnökök Nagytanácsa kiemelt szerepet kapna az átmeneti kormány kinevezésében. Közölte, hogy a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának képviselői csütörtökön felkeresték a túszokat, a vöröskereszt azonban nem volt hajlandó nyilatkozni a foglyok egészségi állapotáról.

A lázadók szerdán egy túszt kiengedtek egy temetésre, az asszony ígéretét megszegve csütörtökön nem tért vissza a parlamentbe.

A katonai vezetés már teljesítette Speight fő követeléseit: figyelmen kívül hagyta az 1997-es alkotmányt, amely a fidzsi őslakosok szerint
túlságosan kedvez a bevándorolt indiaiaknak, elmozdította hivatalából az államfőt, és amnesztiát ígért a puccsistáknak. Az Egyesült Államok, Ausztrália és Új-Zéland szankciókkal fenyegette meg a Fidzsi-szigeteket, ha nem térnek vissza a demokratikus kormányzáshoz.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)