Ehud Barak izraeli kormányfő és Jasszer Arafat palesztin vezető egy sajtójelentés szerint titkos tárgyalásokat kezdett a békefolyamat felújítása, az amerikai közvetítéssel megtartandó új közel-keleti csúcs előkészítése érdekében.

A Jediót Ahronót című izraeli napilap szerdai száma szerint a csúcstalálkozó célja nem csupán a palesztin területeken dúló erőszak beszüntetése. A felek arra is kísérletet akarnak tenni, hogy a Camp David-i csúcshoz kapcsolódva megtalálják a közel-keleti konfliktus tartós megoldását. Az újság november 10. és 20. között időpontra teszi Barak és Arafat Cintonnal való találkozásának időpontját.

A Jediót Ahronót szerint Slomo Ben Ami izraeli és Madeleine Albright amerikai külügyminiszter szerdai találkozója is az új csúcstalálkozó előkészítését szolgája. Richard Boucher amerikai külügyi szóvivő szerint Arafat is Washingtonba küldi Szaeb Erekatot, a palesztin fél fő tárgyalóját, aki szintén Albrighttal tárgyal majd.

A terrorcselekményeiről ismert Hamász fegyveres iszlám palesztin szervezet ellenzi a tárgyalások felújítását. A palesztin nép többsége, közte a Hamász sem fogadja el a tárgyalóasztalhoz való visszatérést, ami figyelmen kívül hagyná a 150 mártír és 6000 sebesült áldozatát - mondta Ibrahim Ghoseh Hamász-szóvivő Dohában a Reuters hírügynökségnek. Utalt arra, hogy a jelek szerint Arafat szerdán találkozni akar Simon Peresz volt izraeli miniszterelnökkel a sarm-es-sejki megállapodás újjáélesztéséről, és ez - mint kijelentette - ellentétben áll a különféle palesztin frakciókat egységbe tömörítő felkelés szellemével.

Az Ariel Saron jobboldali izraeli politikus templomhegyi látogatást követően, több mint egy hónapja kitört palesztin-izraeli összetűzésekben legkevesebb 162 ember - többségében palesztin és izraeli arab - vesztette életét. Szerdán egy 17 és egy 15 éves palesztin fiú halt meg a Gáza-övezetben, nem messze az izraeli határtól, karni határátkelőnél az izraeli katonákkal vívott összecsapásokban. Mindketten fejlövést kaptak. Egy izraeli katonai szóvivő szerint a tizenévesek akkor halhattak meg, amikor járőröző izraeli katonák tüzet nyitottak abba az irányba, ahonnan rájuk lőttek.

Az év elején Szíriával folytatott béketárgyalások sikertelensége után Izrael - a Haarec című izraeli napilap szerdai száma szerint - bővíteni akarja a megszállt Golán-magaslaton lévő zsidó kolóniákat. Kacrinban, a 1967 óta megszállva tartott fennsík legnagyobb településén a lap értesülései szerint 1500 új lakás építését tervezik.

(MTI)

Korábban:

(2000. október 31.)