A két nagy párt jelöltjén kívül még ketten számíthatnak egy százaléknál magasabb eredményre a választásokon. Mindketten radikális politikusok, akiknek tényleges esélyük nincs az elnökségre, viszont értékes szavazatokat vehetnek el Bushtól és Gore-tól, így akár a rájuk adott voksok dönthetik el a szavazást.

Az ultrakonzervatív Pat Buchanan körülbelül 1%-ot vehet el Bushtól, a zöld Ralph Nader támogatottsága pedig pont 3%, annyi, amennyi Gore hátránya Bushsal szemben. Tehát mindkét kis jelölt a hozzá politikailag közelebb álló jelöltnek árt, hiszen tőle viszi el az értékes voksokat. Bár a két nagy párt mellett harmadik nem szokott igazi szerephez jutni, Clinton '92-es megválasztásakor sorsdöntő volt, hogy 19% szavazott Ross Perot-ra, aki térnyerésével az idősebb Bush bázisát verte szét.

Pat Buchanan

Pat Buchanan a Reformpárt jelöltje. A pártot '85-ben Ross Perot texasi olajmilliárdos alapította, a konzervatív, izolációs politika jegyében. Buchanan nagy karriert futott be Nixon, Ford és Reagan elnökök mellett a republikánus pártban, de egyre radikálisabb nézetei miatt néhány éve kiutálták onnan. Mostani kampányában annyira kemény jobboldali, hogy maga Perot is átállt Bushhoz. Buchanan a szabad verseny ellensége, radikálisan abortuszellenes, és könyvet írt arról, hogy kár volt a nyugati hatalmaknak Hitlert megtámadni, hagyták volna inkább a kommunistáknak, hadd irtsák ki egymást. A Reformpártnak van egy kormányzója is, Minnesotában, aki korábban pankrátorként lett nagyon híres. Buchanan alelnökjelöltje egy fekete tanárnő, aki szerint a rabszolgaságnak voltak pozitív oldalai is. Buchanan jelöltségét egyik párttársa megtámadta a bíróságon, és ugyan első fokon vesztett, de még nincs vége a pernek. Ez a jelöltaspiráns egy bizonyos Hagelin nevű milliomos, aki utoljára a tv-ben 4000 társával meditált a nagyvárosi erőszak ellen, szerinte sikeresen.

Ralph Nader

A zöld Nader támogatottsága jelenleg három százalék.Radikális környezetvédő és fogyasztóvédő mozgalmár. 1992 óta mindig jelölteti magát az elnökválasztásokon. Globalizáció- és szabadkereskedelem-ellenes aktivista, aki egyik szervezője volt a seattle-i, Világbank-ellenes tüntetésnek.

Magyari Péter