Az Iszlám Konferencia Szakszervezetének csúcstalálkozóján Egyiptom felszólította a muszlim államokat, hogy nyújtsanak nagyobb pénzügyi támogatást a palesztinoknak. A szíriai és a török elnök is arra figyelmeztetett, hogy az egész Közel-Keletre veszélyes Izrael politikája. Eközben az izraeli miniszterelnök az egyesült államok elnökével tárgyalt az erőszak megfékezésének lehetőségeiről.

A katari Dohában rendezett Iszlám Konferencia Szervezetének (OIC) csúcstalálkozóján Egyiptom, Szaúd-Arábia, Szíria, Törökország és Pakisztán vett részt. A vasárnap megnyílt iszlám értekezleten egymást érték az Izraelt élesen elítélő és a zsidó állam elleni szent háborúra felszólító állásfoglalások. Palesztin illetékesek azt mondták, hogy a hetedik hete tartó izraeli-palesztin összecsapások, amelyek eddig 206, többségében palesztin halottat követeltek, romba döntik a palesztin gazdaságot.

Egyiptom a találkozón uralkodó élesen Izrael-ellenes légkört enyhíteni próbálván vasárnap arra szólította fel a muszlim államokat, hogy nyújtsanak nagyobb pénzügyi támogatást a palesztin népnek. Az Izraellel diplomáciai kapcsolatokat fenntartó Kairó azt javasolta az iszlám országoknak, hogy egymilliárd dollárról növeljék kétmilliárdra annak a két alapnak az összegét, amelyet a palesztinok megsegítésére hoztak létre az október 21-22-i kairói arab csúcsértekezleten.

Ali Abdullah Szaleh jemeni elnök felhívta a muzulmán országokat: használják fel az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolataikat annak érdekében, hogy Izraelt rá lehessen bírni a nemzetközi törvényesség tiszteletben tartására.
Bassár el-Aszad szíriai elnök az 56 tagú OIC katari csúcsértekezletén azzal vádolta meg Izraelt, hogy kiterjedt háborúba sodorja a Közel-Keletet.
Ahmet Necdet Sezer török elnök arra figyelmeztetett, hogy az erőszak folytatódása Ciszjordániában és a Gáza-övezetben megjósolhatatlan következményekkel járhat a Közel-Keleten. Ankara támogatja Jasszer Arafat erőfeszítéseit a békéhez vezető úton, és átfogó, igazságos rendezést szorgalmaz a térségben.

Eközben Benjámin Ben Eliezer izraeli miniszterelnök-helyettes és távközlési miniszter hétfőn az izraeli katonai rádióban felszólította Jasszer Arafatot és a Palesztin Hatóságot: radikálisan változtassák meg politikai célkitűzéseiket. Eliezer, aki az Egyesült Államokban tartózkodó Ehud Barak helyett a kormányfői teendőket ellátja, kijelentette: Jasszer Arafat naponta tesz hitet a fegyveres harc mellett, Izrael állam viszont a tárgyalások mellett van. Ha azonban a tárgyalások mégsem vezetnek eredményre - figyelmeztetett a politikus - senkinek nem ajánlja, hogy próbára tegye Izraelt.

Ehud Barak az Egyesült Államokban tárgyal

Ehud Barak izraeli miniszterelnök vasárnap több mint két órán át tárgyalt Washingtonban Bill Clinton amerikai elnökkel az izraeli-palesztin erőszak megfékezésének lehetőségeiről, és a megbeszélések után kijelentette: nem a dzsihád, hanem a tárgyalásos rendezés jelenti a kiutat a válságból.

Izrael miniszterelnöke szerint most az a legfőbb cél, hogy az erőszak megszüntetése érdekében végrehajtsák azt a tűzszüneti megállapodást, amelyet az októberi rendkívüli egyiptomi csúcstalálkozón kötött Arafattal.

Hírügynökségi forrás szerint Barak azt várná el Clintontól, hogy az nyomást gyakoroljon Arafatra, akinek nyilvánosan ki kellene jelentenie: a palesztinok a jövőben nem támadnak izraeli katonákra és polgári lakosokra. A palesztin elnök azonban a dzsihád elszánt folytatását ígérte a az iszlám csúcstalálkozón.

Magas rangú izraeli illetékesek szerint Barak és Clinton megbeszélésein nem történt jelentős előrelépés a közel-keleti válság megoldásával kapcsolatban. Az izraeli miniszterelnök szerint egy ilyen nemzetközi konfliktust sokkal inkább tárgyalásokon kellene megoldani, mint "szent háborúval", ahogyan az a dohai iszlám csúcson vasárnap elhangzott. Az izraeli kormányfő szerint a világ "más jelzéseket" vár Jasszer Arafattól és a többi arab államtól. Nem hoztak látható eredményeket a csütörtöki tárgyalások sem Jasszer Arafat palesztin vezető és Bill Clinton között.

Vasárnap este elutazott Washingtonból Chicagóba az izraeli kormányfő, ahol beszédet mond az amerikai és kanadai zsidó szervezetek közgyűlésén, majd sajtótájékoztatót tart.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 10.)