Terry Lewis floridai kerületi bíró pénteken úgy döntött: a kézi számlálás nyomán módosuló adatokat nem kell figyelembe venni. A bíró szerint Katherine Harris, a floridai állami szavazatösszesítő testület republikánus pártállású elnöke nem járt el önkényesen, amikor megtagadta, hogy kézi újraszámolás eredményeivel módosíthassák az elnökválasztás hiteles eredményét.

Első fokon a republikánusok és George Bush győzelmét hozta Terry Lewis floridai bíró azon ítélete, hogy a floridai szavazatösszesítő testület elnöke, Katherine Harris a szavazatösszesítések leadásának határideje, november 14-e után nem köteles figyelembe venni a kézzel összesített szavazatok miatti adatváltozást. A bíró szerint ugyanis a testületvezető nem önkényesen járt el, amikor a hét elején bejelentette, hogy kézi újraszámolás eredményeivel módosíthassák a november 7-i elnökválasztás jelenlegi hiteles eredményét. Harris korábban az érvényben lévő törvényekre hivatkozva utasította el a demokraták kérelmét.

A mostani ítélet ellenére Florida három államában tovább folyik a szavazatok kézi összesítése, mely még néhány napig eltarthat. A demokraták azért kezdeményezték a szavazatok kézzel történő összesítését, mert Floridában Bush mindössze 300 szavazattal nyert Gore előtt, és Florida 25 elektora döntő jelentőségű mindkét jelölt győzelme esetében, ugyanis Gore és Bush csak az ő szavazataikkal érheti el az elnöki tisztséget eredményező 270 elektori szavazatot.

Az eredményt az ítélet szerint már csak a péntek éjfélig külföldről beérkező szavazatok módosíthatják. Harris szombat éjfélig engedélyezi a floridai szavazatösszesítések beküldését, majd - állítása szerint - kihirdeti a végeredményt.

Ajánló:

Az [*****] összeállítása.