25 évvel a vietnámi háború befejezése után, háromnapos hivatalos látogatásra Hanoiba érkezett Bill Clinton amerikai elnök, akit immár szenátor felesége, Hillary és lánya, Chelsea is elkísért. A látogatás során nem várható, hogy Clinton nyilvánosan bocsánatot kér a háború okozta szenvedésekért, elődei politikájáért.

Az amerikai elnök pénteken tárgyalt Tran Duc Luong vietnami államfővel, melyen tudományos, technológiai és környezetvédelmi egyezményt írtak alá. Clinton a megbeszéléseket követően ellátogatott az Irodalom Templomába, arra az egyetemre, amelyet a vietnami császárok a leendő mandarinok oktatására a XI. században hoztak létre. Az amerikai elnök beszédében vázolta a két ország közötti kapcsolatok jövőjét. Ezt a felszólalását a helyi televízió élő egyenes adásban közvetítette.

Ezt követően Clinton egy helyi étteremben ebédelt. Útját mindenhová ezrek kísérték a vietnami főváros utcáin, az amerikai elnök többekkel kezet fogott az őt ünneplők közül.

Pénteken Clinton találkozik még Phan Van Khai miniszterelnökkel, akit a vietnami gazdasági reformok első számú irányítójának tekintenek.

Bill Clinton az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki Vietnamba ellátogat 25 évvel a háború befejezése és az ország újraegyesítése után. Clinton, aki katonaként nem vett részt a vietnami háborúban, sőt, elnöksége kezdetén többször hangoztatta a háborúellenes tüntetésekben való részvételét, 1994-ben feloldotta a Vietnam elleni amerikai kereskedelmi embargót, majd egy évvel később helyre állította a két ország közötti diplomáciai kapcsolatokat. Fehér házi sajtóilletékesek ugyanakkor utaltak arra, hogy a látogatás során nem várható, hogy Clinton nyilvánosan bocsánatot kér a háború okozta szenvedésekért, elődei politikájáért.

Az elnököt nemcsak az államfőknek kijáró vörös szőnyeggel, hanem spontán tömegünnepléssel
is fogadták, és a lelkes üdvözlésből kivette a részét a helyi sajtó is. A kommunista párt lapja, a Nhan Dan emlékeztetett Clintonnak a normalizálásra tett lépéseire, a Quan Doi Nhan Dan, a hadsereg lapja pedig azt emelte ki, hogy a látogatás hozzájárulhat a két országnak a függetlenség, a szuverenitás és az egymás belügyeibe való be nem avatkozás kölcsönös tiszteletben tartásán alapuló barátai kapcsolataihoz.

Az elnöki látogatással egy időben több mint 50 nagy amerikai cég küldte el képviselőit a délkelet-ázsiai országba, hogy megpróbáljon bejutni a 78 millió lakosú Vietnam piacaira.

Az első sikerek már meg is születtek, ugyanis a Boeing repülőgép-gyártó cég bejelentette, hogy 480 millió dolláros előszerződést kötöttek a vietnami állami légitársasággal három Boeing 777-es vásárlásáról. Ezek a gépek lehetővé tennék a Vietnam és az Egyesült Államok közötti közvetlen járatok beindítását. A gépeket 2002-ben és 2003-ban szállítaná az amerikai vállalat.

(MTI)

Korábban:

(2000.10.26.)