A kenyai rendőrség őrizetbe vett egy férfit, akit a hatóságok azzal gyanúsítanak, hogy ő főzte a héten több mint száztíz ember halálát okozó, feltehetően metilalkohollal mérgezett sört.

Szombati lapjelentések szerint Samuel Njoroge Karanját a főváros, Nairobi nyomornegyedében fogták el. A becenevén Kumi Kumiként emlegetett férfit tavaly egyszer már őrizetbe vették tiltott szeszfőzésért, de a vádat később ejtették ellene.

A héten pusztító sörmérgezés halálos áldozatainak a száma már meghaladja a száztizet. További négyszáz embert ápolnak kórházban, szörnyű fájdalmakkal. Egy részük megvakult a mérgezett ital fogyasztásától.

Az első áldozatokra kedden bukkantak. A hatóságok azonban hiába hívták fel a figyelmet a halálos veszélyre, az italból még a hét végén is fogyasztottak.

Négy év alatt ez a harmadik tömeges sörmérgezés az afrikai országban. 1996-ban huszonnégyen, majd két évre rá százan vesztették életüket mérgezett sör fogyasztása miatt. Akkor a kormány törvényen kívül helyezte a házi sörkészítést, ám kiirtani nem tudta. Az olcsón árusított sör ugyanis rendkívül népszerű a nyomornegyedek többmilliós lakossága körében.

(MTI)