A vasárnapi romániai választásokon győztes Szociális Demokrácia Romániai Pártja (PDSR) a parlamentbe bejutott egyetlen párttal sem kíván koalícióra lépni, hanem kisebbségi kormányt alakít. A miniszterelnök Adrian Nastase lesz. A párt emellett arról is döntött, hogy átadja a kormányzási lehetőséget a Nagy-Románia Pártnak, amennyiben az elnökválasztást Corneliu Vadim Tudor nyeri.

A PDSR egyidejűleg azt javasolja a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL), a Demokrata Pártnak (PD), a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ), a szakszervezeteknek és a vállalkozói szövetségeknek: írjanak alá megállapodást arról, hogy az elnökválasztás második fordulójában Ion Iliescut, a PDSR államfőjelöltjét támogatják a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) vezérével, Corneliu Vadim Tudorral szemben. A PDSR ajánlata azt tartalmazza, hogy a parlamenti vezető tisztségviselők, az állandó bizottságok kialakítása a pártok választási eredményének megfelelően történjen.

A PDSR parlamenti támogatást kér kormánya számára, és azt javasolja, hogy egyezzenek meg "társadalmi moratóriumban" a sürgősen szükséges kormányzati intézkedések meghozatala érdekében. A párt szerint ezen sürgős intézkedések közé tartozik a gazdaság élénkítése, a szegénység és a munkanélküliség elleni harc, az állami intézmények tekintélyének helyreállítása, a bürokrácia és a korrupció visszaszorítása, az európai integrációs felkészülésre vonatkozó nemzeti stratégia megvalósítása.

Ion Iliescu, a PDSR elnöke szerint a kormányzati felelősség vállalása jelenti az egyedüli megfelelő választ a szavazók által kinyilvánított akaratra. A választók ugyanis - mondotta - vasárnap szavazataikkal megbüntették a PNL-t, a PD-t és az RMDSZ-t, éppen ezért nem lehetséges velük az együttműködés.

A párt végrehajtó bizottsága arról is döntött, hogy amennyiben az elnökválasztás második fordulóját Corneliu Vadim Tudor nyeri, a PDSR kész átadni a kormányalakítás lehetőségét a PRM-nek.

(MTI)

Korábban:

(2000.11.27.)