Az izraeli külügyminiszter attól tart, hogy a közel-keleti békefolyamat kikerül a washingtoni külpolitika által legfontosabbként kezelt kérdések köréből, ha, mint az valószínű, George Bush lesz az Amerikai Egyesült Államok elnöke. Közben ötre emelkedett a szerdai izraeli-palesztin összecsapások halálos áldozatainak száma.

Slomo Ben Ami, az izraeli diplomácia vezetője szerint a palesztinok ugyanígy látják a kérdést: "Ezért biztatta Jasszer Arafat arra Bill Clinton elnököt, hogy használja ki, még elnöki megbízatása január 20-i lejárta előtt, a békeegyezmény létrehozására kínálkozó lehetőségeket."

Egyiptom és Jordánia közös javaslatot terjesztett Izrael elé a megrekedt palesztin-izraeli béketárgyalások újraindítása érdekében - közölte szerdán az izraeli Mááriv napilap. A javaslatot a lap szerint Hoszni Mubarak egyiptomi elnök tanácsadója adta át hétfőn Párizsban Slomo Ben Ami izraeli külügyminiszternek. Egy magas rangú izraeli tisztviselő azonban tagadta, hogy ilyen javaslat átadására sor került volna.

Szerdán négy palesztin rendőr halt meg a Hán-Júnisz menekülttábornál kitört összecsapásban; egy ötödik palesztint pedig -a Hamász ellenálló szervezet tagját - Hebronban lőtték le az izraeli erők. A 26 esztendős Abbász Otman Avidi a Hamász tagjaként több véres Izrael-ellenes támadásban vett részt, s öt évet töltött izraeli börtönökben. Az AFP által idézett palesztin szemtanúk szerint tétlenül álldogált egy bolt előtt, Hebron központjában, amikor az izraeli katonák tüzet nyitottak rá.

Az erőszak szeptember 28-i fellángolása óta 275 palesztin, 38 izraeli, 13 izraeli arab, továbbá egy német férfi halt meg a palesztin ködobálók és az izraeli karhatalom összecsapásaiban, melyekben további 10 ezer ember sebesült meg.

A Hezbollah libanoni szárnyának vezetője szerdán megerősítette azt a hírt, hogy a fogolycsere érdekében közvetítő német diplomaták az Izraelben fogva tartott összes arab kiszabadulását szeretnék elérni, nem csupán a libanoniakét. A Hezbollah október 7. óta túszként fogva tart három izraeli katonát, valamint egy negyedik izraelit, aki az izraeli hatóságok szerint üzletember, a Hezbollah szerint azonban a Moszad - az izraeli titkosszolgálat - ügynöke.

(MTI)