Ausztráliában szerdán letartóztatták Konrad Kalejst, akit szülőhazájában, Lettországban népirtással és háborús bűncselekményekkel vádolnak. A 87 éves betegeskedő férfi óvadék fejében szabadon távozhatott a melbourne-i bíróságról, ahol ismét tagadta az ellene felhozott vádakat. Korábban Kalejs kiadatását kérte Lettország, szakértők szerint azonban az eljárás hónapokig is elhúzódhat.

Melbourne-i otthonában tartóztatták le a rendőrök a lett férfit, ügyészségi végzés alapján. Előzőleg, kedden a lett ügyészség eljuttatta az ausztrál hatóságoknak a Kalejs kiadatása iránti kérelmet. A vádlott rövid időre megjelent a melbourne-i bíróság előtt, majd óvadék ellenében távozhatott, egyebek közt azzal a feltétellel, hogy beszolgáltatja útlevelét, és nem tesz kísérletet Ausztrália elhagyására.

A 87 éves férfi a lett ügyészség által már korábban megfogalmazott vádak szerint részt vett a lettországi zsidók lemészárlásában a balti ország 1941 és 1944 közötti náci megszállása idején. Akkoriban Kalejs náci őr volt a Riga melletti Salaspils koncentrációs táborában, ahol sok zsidót és orosz hadifoglyot végeztek ki, kínoztak meg vagy éheztettek halálra. Kalejs - aki a háború után Ausztráliába emigrált, s ott az ötvenes években állampolgárságot szerzett - tagadja a vádakat. Amanda Vanstone ausztrál igazság- és vámügyi miniszter szerint Ausztrália a normális kiadatási eljárást fogja alkalmazni, és mivel a vádlott bírósági úton vitathatja a lett kérelmet, az eljárás hónapokig is elhúzódhat.

Hírek szerint Kalejs prosztatarákban, elmezavarban és vakságban szenved, a náci bűnök kutatói azonban lehetségesnek tartják, hogy eltúlozza rossz egészségi állapotát a kiadatás elkerülése céljából. "Nácivadászok" idén egy közép-angliai otthonban bukkantak a nyomára, s ezután menekült vissza Ausztráliába. Amióta Lettország 1991-ben függetlenné vált a Szovjetuniótól, Kalejs lenne az első gyanúsított nácikollaboráns, aki ellen per indul az országban.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2000.01.13.)