Az irakiak pénzjutalmat kapnak, ha "leszednek" egy nyugati vadászgépet

Szaddam Husszein iraki elnök pénzjutalmat ajánlott fel azoknak, akik megsemmisítenek egy, az iraki légteret ellenőrző nyugati vadászgépet. A diktátor által felajánlott vérdíj összeg egy iraki állampolgár egész életében kapott keresetének a többszöröse.

Szaddám Huszein iraki elnök 16 ezer eurónak megfelelő jutalmat ajánlott minden irakinak, aki lelő egyet az iraki légtérnek az angol-amerikai hadvezetés által "tilalmi zónává" nyilvánított övezeteiben járőröző brit repülőgépek közül.

A brit The Sun képes napilap, amely szerdai számában adott hírt a pilótákra kitűzött vérdíjról, hozzátette: ez az összeg egy átlagos iraki egész életében kapott keresetének többszöröse.

Az amerikai repülők mellett négy brit harci repülőgép járőrözik folyamatosan az iraki északi, és 14 a déli úgynevezett tilalmi övezetben. Az elmúlt két év során az iraki légvédelem mintegy ezer alkalommal nyitott tüzet a nyugati légi járőrökre - írta az AFP.

Irak északi és déli területét London és Washington az ENSZ felhatalmazása, illetve jóváhagyása nélkül nyilvánította az iraki gépek számára tilalmi övezetté.

(MTI)