Hivatalosan is megerősítették Kostunicáék győzelmét

A szerb választási bizottság szerdán hivatalosan megerősítette a Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnököt támogató párttömörülésnek a hét végi előrehozott szerb parlamenti választásokon aratott fölényes győzelmét. Ezzel a Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök vezette előző vezetés szinte az utolsó fontos hatalmi tisztségből is kiszorult.

A bizottság belgrádi sajtóértekezletén ismertette a több mint 8 ezer választóhelyiség adatainak 99,13 százalékából nyert eredményeket. A testület elismerte, hogy 19 választóhelyiségben szabálytalanságok történtek, de nem tartotta szükségesnek a voksolás megismétlését, mondván: nem befolyásolnák érdemben a eredményeket. A választások résztvevői még fellebezhetnek az eredmények ellen.

Az ily módon végeredménynek tekinthető adatok szerint a Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnököt támogató Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) párttömörülés 2,402 millió szavazatot, a leadott voksok 64,08 százalékát szerezte meg. A Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök vezette Szerbiai Szocialista Párt (SPS) 515 ezer 845 szavazatot (13,76 százalék), a Vojiszlav Seselj-féle Szerb Radikális Párt (SRS) 322 ezer 333 szavazatot (8,59 százalék) és a Boriszlav Pelevics-féle Szerb Egységpárt 199 ezer 847 szavazatot (5,33 százalék) kapott.

A választásokon indult másik négy párt - Vuk Draskovics Szerb Megújhodási Mozgalma, az SPS-ből kivált politikusok által alapított Demokratikus Szocialista Párt és Szerb Szociáldemokrata Párt, illetve a Jugoszláv Egyesült Baloldal - nem lépte át a listás szavazáson az 5 százalékos parlamentbe jutási küszöböt.

A mandátumok így az első négy párt között oszlanak meg: a DOS kétharmados többséget biztosító 176 képviselői helyet, az SPS 37, az SRS 23, az SSJ pedig 14 helyet kap a szerb törvényhozásban. Ez azt jelenti, hogy a DOS egyedül alakíthat kormányt és Zoran Djindjics, a tömörülés miniszterelnök-jelöltje lesz az új kormányfő. A DOS nagyjából már összeállította majdani kormánya összetételét és január elején, legkésőbb 15-ig meg kívánja alakítani a kabinetet.

A DOS mostani és szeptemberi jugoszláviai választási győzelmével a milosevicsi vezetés szinte minden fontos hatalmi tisztségből kiszorult (Milan Milutinovics személyében még a szerb elnöki tisztséget tölti be SPS-politikus, de ilyen választást most nem tartottak). A DOS-é lett azonban a döntő szó a szerbiai és vajdasági tartományi kormányzatban, a szerbiai helyhatóságokban. A tömörülés tagja a jugoszláv kormánykoalíciónak is, amelyet a montenegrói Szocialista Néppárttal (SNP) alakított meg. Az SNP, amely a milosevicsi vezetésnek is fő montenegrói szövetségese volt, a Milo Djukanovics montenegrói elnök nevével fémjelzett podgoricai kormány bojkottja miatt a Montenegrót megillető csaknem mindegyik helyet megszerezte a jugoszláv parlamentben a szeptemberi választásokon.

(MTI)