Abdullah Öcalan kurd vezér a harc felújításával fenyegette meg a török államot

Öcalan megfenyegette a török államot, hogy pártja, a Kurd Munkáspárt (PKK) felújítja harci cselekményeit. Ez azután történt, hogy harcok robbantak ki az észak-iraki kurd csoportok és a PKK között. A kurd vezető szerint Ankara pénzeli a Kurd Munkáspárttal rivális kurd csoportokat.

Abdullah Öcalan, a Kurd Munkáspárt (PKK) bebörtönzött vezetője ügyvédjei útján nyilvánosságra juttatott nyilatkozatában megvádolta a török államot, hogy a kurdok megsemmisítésére tör. Az utóbbi időben kiújultak a csatározások a PKK és a török támogatással ellenük harcoló észak-iraki kurd csoportok között. Öcalan szerint Ankara uszítja egymásnak a négy ország területén szétszórtan élő kurd csoportokat.

Elfogása után, 1999-ben a kurd vezér megparancsolta híveinek, hogy hagyjanak fel a török állam elleni harcukkal. Ankara ezt a lépést taktikai lépésnek tekintette, melyre szerinte Öcalan szorult helyzetében kényszerült. A kurd vezért török titkos ügynökök fogták el, és egy török bíróság terrorizmus vádjával halálra ítélte. A kurdok vezetője jelenleg szigorúan őrzött magánzárkában raboskodik Imrali szigetén a Márvány-tengeren.

Eközben tegnap kísérték utolsó útjára a közelmúltban meggyilkolt, Kurdisztán fővárosának is nevezett törökországi Diyarbakir rendőrfőnökét. Az iráni hírügynökség azt állítja, Gaffar Okkant a Hezbollah aktivistái ölték meg. A temetésen 25 ezer ember vett részt. Török lapok szerint törökök és kurdok együtt rótták le kegyeletüket a rendőrségi vezető sírjánál.

(MTI)

Ajánló:

angolul