A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) szerdán bejelentette, hogy meghatározatlan időre szünetelteti csecsenföldi tevékenységét, a humanitárius segélyszállítmányok célba juttatását, mert egyik ottani alkalmazottjára rálőttek kedden egy grozniji ellenőrzőpontnál, noha a gépkocsi, amelyen az illető utazott, jól láthatóan viselte a Vöröskereszt jelét.

Az ICRC közleménye szerint a támadásban megsebesült helyi alkalmazott, Arbi Iszrailov nincs életveszélyben. A humanitárius szervezet nem utalt arra közleményében, hogy kiket gyanúsít a vöröskeresztes munkatárs elleni merénylettel, csak annyit szögez le, hogy szigorú vizsgálatot követel, és magyarázatot vár a helyi (oroszbarát) hatóságoktól, addig semmiképpen sem újítja fel tevékenységét az Oroszországhoz tartozó kaukázusi köztársaságban.

Csecsenföld területén összesen tizennyolc személyt öltek meg az utóbbi 24 óra folyamán fegyveres összecsapásokban és merényletekben - jelentette az orosz Interfax hírügynökség a grozniji rendőrség közlése alapján. Orosz katonák, helyi rendőrök és függetlenségpárti fegyveresek egyaránt vannak az áldozatok között.

Groznijban egy hatfős fegyveres csoport megrohant két orosz rendőrt, előbb kézigránátot dobtak gépkocsijukra, majd géppisztollyal közvetlen közelről szitává lőtték őket. Egy függetlenségpárti csecsen fegyveres - ügyetlenségből - önmagát robbantotta fel egy kézigránáttal, amelyet orosz katonák ellen tartogatott - jelentette az ITAR-TASZSZ. Öt függetlenségi harcossal az orosz szövetségi erők végeztek, amikor visszaverték a lázadók két fegyveres támadási kísérletét Sali és Argun térségében.

(MTI)

Korábban:

(2001. május 27.)