Afrika a nyugati országok szeméttelepe

Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Svájc és az Egyesült Államok eddig 29 ezer tonna veszélyes hulladékot, mérgező anyagot, ipari- és radioaktív hulladékot halmozott föl 11 afrikai országban. A szennyezés folytatódik, a szemét Afrikába szállítása egyelőre mindkét félnek nagy üzlet.

A fekete kontinens egyre inkább Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Svájc és az Egyesült Államok szemétlerakójává válik. A nyugati országok eddig összesen 29 ezer tonna veszélyes hulladékot, mérgező anyagot, ipari- és radioaktív hulladékot raktak le Afrika több országában, Angolától Zimbabwéig, Nigériától Szenegálig. Erről nigériai adatok alapján a Sostenible World című szemle számol be. Nigériában egyre erősebb az ellenállás a nemzetközi szemétszállítmányok miatt. A nemzetközi szemétforgalmat ellenőrző bizottság is alakult, egyelőre azonban kevés sikeres akciót tudhat maga mögött.

A szennyezés mértékének megértéséhez példát is hoz a lap: egy meg nem nevezett európai ország körülbelül félmilliárd forintnak megfelelő pénzt fizetett Angolának azért, hogy 5 ezer tonna veszélyes hulladékot szállíthasson a területére. Az "eltűntetésre" szánt összeg így kilónként számolva lényegesen olcsóbb, mintha az ártalmas anyagokat Európában kellett volna feldolgozni. Az említett országokon kívül rendkívül szennyezett még Benin, Egyenlítői Guinea és Kongó.