Letartóztatnák az albán lázadók vezetőit

A macedón hatóságok "emberiség elleni bűntettek miatt" nemzetközi letartóztatási parancsot adtak ki a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) albán gerillaszervezet vezérei, köztük Ali Ahmeti politikai vezető ellen.

A macedón belügyminisztérium közleménye aznap jelent meg, amikor az UCK megkezdte a visszavonulást Tetovo környékéről és Szkopjéba érkezett George Robertson NATO-főtitkár, Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Mircea Geoana, az EBESZ soros elnöke.

A belügyminisztérium szerint elegendő bizonyítékot gyűjtött össze 1998 és 2000 között arról, hogy a 11 gerillavezér tevékenységének végső célja Macedónia "föderalizálása", vagyis területe egy részének kihasítása volt, egy Nagy-Koszovó, majd egy Nagy-Albánia létrehozásának szándékával.

Ezek a gyanúsítottak az emberi jogok védelmezőiként léptek fel - szól a belügyminisztérium közleménye, utalva arra, hogy az UCK állítása szerint az albán kisebbség helyzetének javításáért harcol.

Ali Ahmetin kívül, aki macedón források szerint a NATO tárgyalópartnere volt a július 5-én életbe lépett tűzszünetről folytatott megbeszéléseken, szerepel a körözési listán az UCK egyik legfőbb pénzügyi támogatójának számító, Svájcban élő Fazli Veliju is. Az UCK főtisztei közül keresik Gezim Ostrenit, Daout Hajredinit és Rusmet Mustafát.

Valamennyi körözött - Velijut leszámítva - a Macedóniával szomszédos Koszovóban tartózkodik, amelyet a macedón biztonsági erők az UCK logisztikai hátországának tartanak.

George W. Bush amerikai elnök június 27-én két rendeletet hozott a Macedónia stabilitását fenyegető "albán szélsőségesek" elszigetelésére: megtiltotta vezetőik beutazását az Egyesült Államokba és finanszírozásukat, vagy egyéb eszközökkel való támogatásukat amerikai állampolgárok részéről.

Korábban

Megkezdték a kivonulást Tetovo környékéről az albán lázadók