Prága már készül a jövő novemberi NATO-csúcs tüntetéseire

Prágában a NATO jövő novemberi csúcsértekezletét több mint 13 ezer rendőr és katona fogja biztosítani. A csehek elemzik a genovai G8 csúcs biztonsági és tömegoszlatási tapasztalatait, és ezek alapján készülnek a tűntetők ellen.

Több mint 13 ezer rendőr és katona - köztük a különleges és antiterrorista egységek mintegy 3000 tagja - fogja biztosítani a rendet Prágában a NATO jövő novemberi csúcsértekezletét.

A cseh hatóságok elemzik a hét legfejlettebb ipari ország és Oroszország (G8) genovai csúcstalálkozójának biztonsági és tömegoszlatási tapasztalatait is, s ezek alapján az a céljuk, hogy erős kordont építsenek majd ki a konferencia színhelye és a város többi része között - tájékoztatta az újságírókat Martin Kotlan, az országos rendőrfőparancsnok helyettese.

A tanácskozást várhatóan abban a prágai Kongresszusi Központban tartják, amelyben 2000 szeptemberében a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank közgyűlése is lezajlott. Akkor mintegy 15 ezer ember tüntetett a globalizáció ellen, s a tüntetések súlyos utcai zavargásokhoz vezettek, amelyek során majdnem ezer embert tartóztattak le. A cseh belügyminisztérium azt várja, hogy a NATO-csúcs idején ismét tízezrek fognak tüntetni Prága utcáin.

A cseh kormány 803 millió koronában jelölte meg a rendezvény költségeit, ennek az összegnek csaknem felét a biztonsági intézkedésekre tartják fenn. Ezek rendkívül szigorúak lesznek, hiszen a NATO-csúcs alkalmával 46 ország államfőjét, illetve miniszterelnökét várják Prágába. Egyébként ez lesz az első alkalom, hogy a NATO egy kelet-európai országban rendezi csúcsszintű találkozóját, amit Prága jelképes értékűnek tart. Várható, hogy a prágai csúcson döntés születik a szervezet további keleti irányú bővítéséről.

Korábban:

Ostrom a genovai G8-csúcson