Az UCK albán gerillahadsereg rákapott az emberrablásra Macedónia északnyugati részén. A Human Rights Watch szerint a szabadcsapatok megkínozzák és szexuálisan bántalmazzák foglyaikat.

A HRW azt állítja szombaton publikált közleményében, hogy megbízható információkkal rendelkezik legkevesebb 14 macedónnak az Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) fegyveresei által történt július végi elrablásáról és törvénytelen fogva tartásáról.

Az emberjogi szervezet aggodalmát fejezte ki az elrabolt férfiak sorsa miatt, akiket a hozzátartozók tanúvallomásai szerint utoljára az UCK fogolytáboraiban láttak. A Human Rights Watch szóba hozta az ügyet az UCK tetovói körzeti parancsnokánál, egy bizonyos Matoshinál, de eredménytelenül, mert a parancsnok azt állította, hogy nincs tudomás ilyen esetekről.

Az emberjogi szervezet szerint a fegyveres albán felkelők kínozzák, és szexuális bántalmazásnak vetik alá az elrabolt embereket. A HRW külön is megemlíti azt az öt macedón útépítő munkást, akit a felkelők megvertek és megerőszakoltak.

A Szkopje-Tetovo közti országútról kedden elhurcolt férfiakat ütötték-verték, majd arra kényszerítették, hogy orális szexet gyakoroljanak egymáson, egyiküket pedig egy fadarabbal szodomizálták. A férfiakat később elengedték, de hátukba belevágták nevük kezdőbetüit, és halállal fenyegették meg őket arra az esetre, ha elmondják a velük történteket.

Korábbi cikkünk:

Veszélyben a macedón békeegyezmény