Muzulmán katonai parancsnokot tartóztattak le Boszniában

A rendőrség szombat este Bosznia déli részén fogta el a Celo néven ismert Ramiz Delalicot, volt háborús katonai parancsnokot a szarajevói törvényszék körözése alapján, miután hét hónap börtönre ítélték egy rendőr felpofozása miatt.

Delalic neve olyan összefüggésben is többször feltűnt már a szarajevói napilapokban, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék keresi horvátok ellen, 1993 májusában Grabovica faluban elkövetett háborús bűnök miatt. A településen mintegy 30 horvát civilt, többségében idős embert gyilkoltak meg abban a háborúban, amely 1993-ban tört ki boszniai horvátok és muzulmánok között. Az ügyben mind ez ideig senki ellen nem indult eljárás.

Az Oslobodjenje című napilap már a hivatalos rendőrségi bejelentés előtt, vasárnap délelőtt hírül adta Delalic letartóztatását. Az újság tudósítása szerint a jablanicai víztározó melletti házában fogták el, Szarajevótól 45 kilométerre délre. Delalic a napilapnak kijelentette, hogy kész Hágába menni, sőt hozzátette: telefonon már felvette a kapcsolatot az ENSZ-törvényszék egyik vizsgálójával, további részletekbe azonban nem bocsátkozott. Elmondása szerint hosszabb távollét után csak fél éve tért vissza Boszniába. A volt katonai parancsnokot a zenicai börtönbe szállították.