Folytatódott a harc Izrael és a palesztinok között

Három palesztin és egy izraeli halt meg a legújabb összecsapásokban. Palesztin fegyveresek azután is támadtak Gilo zsidó települést Beit Dzsalából, hogy az izraeli hadsereg megszállta a falu egy részét.

Palesztin fegyveresek szerda reggel is lőtték Beit Dzsala faluból a Jeruzsálemtől keletre fekvő Gilo zsidó települést, annak ellenére, hogy az izraeli katonák második napja megszállva tartják Beit Dzsala egy részét.

Szerda délig más helyszíneken három palesztin és egy izraeli halt meg összecsapásokban vagy orvlövészek golyójától. Az AFP szerint a harcoknak tíz palesztin és egy izraeli sebesültje is van.

A palesztin áldozatok közül az egyik fegyveres harcban esett el a Gáza övezetbeli Rafahban, ahová az éjszaka harckocsikkal hatoltak be izraeli katonák, és ostrom alá vették a helyi kórházat és a palesztin biztonsági erők egyik állását.

A ciszjordániai Túl-Karm közelében egy palesztin meghalt, négyen megsebesültek az egyelőre tisztázatlan merényletben, amelyért eddig ismeretlen szélsőséges zsidó szervezet vállalta a felelősséget.

Egy autóban utazó palesztint orvlövész lőtt le Ciszjordánia területén a Jeruzsálemtől északra lévő Anátót izraeli település közelében. Az áldozat apja és testvére is megsebesült.

A Ciszjordánia északi részén fekvő Náblusz város közelében egy tartálykocsi izraeli sofőrjét lőtték agyon vezetés közben.

Izraeli katonai források arról számoltak be, hogy a Jeruzsálemtől északra fekvő, ciszjordániai Kirjat-Széfer zsidó telepnél súlyosan megsebesült egy izraeli járőr.

A palesztin felkelés tavaly szeptemberi kitörése óta eddig 754 áldozata van az összecsapásoknak.

Az Egyesült Államok kedden arra szólította fel Izraelt, hogy vonja ki csapatait Beit Dzsalából, a palesztin felet pedig az izraeliek elleni támadások befejezésére sürgette. Limor Livnat Likud-párti oktatási miniszter válaszul leszögezte: a katonák mindaddig nem vonulnak ki, amíg a palesztinok tűz alatt tartják a környéket.

A Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért (DFLP) palesztin szervezet szerdai nyilatkozatában közölte: fegyveresei támadtak kedd este Rafah közelében az izraeli katonákra, hogy megbosszulják Abu Ali Musztafának, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) szervezet vezetőjének meggyilkolását.

Korábban:

Huszonötezres tüntetés Gázában

Izraeli rakéták palesztin vezetőt öltek meg

Fölfegyverkeztek az izraeli vendéglátóhelyek