A republikánusok fejvadászt küldenének Afganisztánba

Több republikánus szenátor kezdeményezte, a CIA bérgyilkossal végeztesse ki Oszama bin Ladent. 1976 óta egy elnöki rendelet tiltja, hogy az USA fejvadászokat alkalmazzon.

Bob Barr republikánus szenátor levélben kérte Bush elnököt, oldja fel az állami bérgyilkosok alkalmazásáról szóló elnöki tilalmat, írja a Los Angeles Times. A tilalmat 1976-ban Ford elnök hozta, amikor a CIA sikertelenül próbálta kivégeztetni Fidel Castro kubai elnököt egy hivatásos fejvadásszal.

Bob Barr szerint a keddi terrortámadás után nincs más választása az amerikaiknak. "Ez egy másfajta háború. Le kell csapnunk végre." Az ötlet támogatói a terrortámadás megszervezésével vádolt Oszama bin Ladent végeztetnék ki. Bin Laden Afganisztánban rejtőzködik, évek óta bújkálva az amerikai hatóságok elől.

A bérgyilkos tilalom feloldását Barr már 1998-ban is kérvényezte, amikor Bin Laden emberei felrobbantották az USA kenyai és tanzániai nagykövetségét. Clinton elnök akkor visszautasította a kérést, arra hivatkozva, hogy az USA nem terrorista állam, így csak a nemzetközi jognak megfelelő módszerekkel védheti meg magát. A demokraták többsége most sem támogatja a bérgyilkosok alkalmazását, de a tilalom visszavonása az elnök hatáskörébe tartozik, a képviselőket nem kell hozzá megkérdeznie. A republikánus Bush sok keményvonalas politikust ültetett kulcspozícióba a hadügyminisztériumba, akik támogathatják a fejvadászok kiküldését. Az elnök egy nyilatkozatában maga is megjegyezte: "le kell vadászni a terroristákat". Az ötlet támogatói példaként emlegetik Izraelt, ahol a hadsereg rendszeresen alkalmaz sikerrel orvgyilkosokat terroristák likvidálására.