Bin Laden a boszniai muzulmánokat is támogatta

Valószínű, hogy bin Laden arra használta fel a balkáni konfliktust, hogy terrorhálózatát Európában is kiépítse. A kilencvenes évek első felében a boszniai muzulmánokat is támogatta pénzzel, fegyverrel és zsodosokkal.

Oszama bin Laden szaúdi milliárdos, aki az amerikaiak első számú gyanúsítottja, egy olyan bécsi székhelyű szervezet adományozói között is szerepelt, amely a Milosevic elleni erők megsegítésének leple alatt a boszniai muzulmánokat támogatta pénzzel, fegyverrel és zsodosokkal a kilencvenes évek első felében. Erről a Profil című osztrák hetilap számolt be hétfői számában. A szervezet munkatársai között volt a Magyarországon 1993-ban államtitok megsértése miatt őrizetbe vett osztrák Dieter Hofmann is.

A Third World Relief Agency (TWRA) - vagyis Harmadik Világ Segély Ügynökség - tevékenységéről a hatóságok viszonylag korán tudomást szereztek, de mivel az összegek élvezője Alija Izetbegovic, a boszniai muzulmánok vezérével a nyugatiak rokonszenveztek, eleinte nem tettek ellene. Egy amerikai diplomata 1996-ban a The Washington Post című lapnak elmondta: "Bosznia fegyvert akart szerezni, s mi nem tehettünk mást, mint hogy távol tartottuk magunkat a dologtól".

A szervezet vezetője El-Fatik Haszanein orvos, a szudáni Nemzeti Iszlám Front kelet-európai kéviselője volt. Ez a  szudáni párt szoros kapcsolatot ápolt bin Ladennel, s segítségével a szaúdi mágnás számos kiképző tábort épített Szudánban. Haszanein 1992-ben Szudán bécsi nagykövetségére került kultúrattasénak, s Izetbegovic még abban az évben közbenjárt, hogy egy bécsi banknál nyisson számlát a TWRA-nak, amelyre abban az évben 80 millió, 1995-ig összesen 350 millió dollár folyt be.

Valószínű, hogy bin Laden arra használta fel a balkáni konfliktust, hogy terrorhálózatát Európában is kiépítse. Bosznia bécsi nagykövetségén állítólag útlevelet is kapott, de tény, hogy a háború idején a nagykövetség mintegy 11 ezer útlevelet állított ki iszlám zsoldosok számára, s hogy ilyen útleveleket akkor Bécsben vásárolni is lehetett.

Bin Laden nem csak pénzt adott a szervezetnek, hanem részt vett a fegyverüzletekben is. A TWRA-nak akkor alkonyult be, amikor 1993-ban Szlovéniában fény derült egy nagy fegyverüzletre: Marburgba Szudánból, Bin Laden akkori székhelyéről érkezett a szállítmány, s azért lepleződött le, mert a lebonyolítással megbízott munkatárs, az osztrák Dieter Hofmann szélhámos és amatőr titkos ügynök Budapesten börtönbe került államtitok megsértésének gyanújával. Haszaneint a TWRA-irodák 1995 őszi átkutatása után az osztrák államrendőrség kiutasította a "diplomatát" Ausztriából.