Újabb lépfene megbetegedés Floridában

Lépfene megbetegedést mutattak ki az orvosi vizsgálatok annak a férfinak az egyik munkatársánál, aki pénteken halt meg ebben a betegségben, Floridában.

Azokban az épületekben, ahol dolgoztak, az orvosok szintén megtalálták a lépfene baktériumát - tudta meg az MSNBC.

Az első beteg pénteken egy floridai kórházban halt meg egy nappal azután, hogy nyilvánosságra került, hogy lépfene (anthrax) megbetegedést észleltek Floridában. A 63 éves Robert Stevens esetével kapcsolatban azt közölték, hogy elszigetelt esetről van szó, semmi nem támasztja alá terrorcselekmény gyanúját. A férfi a lépfene legsúlyosabb - ugyanakkor legritkábban előforduló - fajtájában, úgynevezett belélegzéses anthraxban betegedett meg. Ez a kór - ha a beteg idejében nem kap nagyon intenzív antibiotikumos kezelést - teljes bizonyossággal halálhoz vezet.

A lépfene megbetegedés csak a kórokozóval való közvetlen érintkezés vagy a spórák belégzése révén következhet be: a betegség emberről emberre nem terjed, nem fertőző. 

A lépfene kórokozóját az elmúlt hetekben (a himlőével együtt) nagyon gyakran emlegette az amerikai tömegtájékoztatás mint esetleges biológiai terrorista támadás egyik legvalószínűbb eszközét.

Korábban:

Lépfene megbetegedés Floridában

Vegyi fegyverekkel fenyegetőznek a terroristák