Miután Bush január végi beszédében Iránt a "gonoszság tengelyét" alkotó országok közé sorolta, az Iráni elnök most arra szólítja fel a lakosságot, hogy csatlakozzanak az USA elleni demonstrációhoz.

Közel két héttel azután, hogy Bush amerikai elnök beszédében a "gonoszság tengelyét" alkotó országok közé sorolta Iránt, a közel-keleti ország reformista elnöke felszólította az embereket, hogy csatlakozzanak egy USA elleni demonstrációhoz - írja a CNN.

Az iráni televíziónak nyilatkozó Mohammad Katami elnök a Bush beszédében elhangzottakról elmondta, hogy "megalapozatlan kijelentés, ami inzultálja az iráni embereket". Tovább felszólította a lakosságot, hogy vegyenek részt a hétfői teheráni demonstráción. A hatalmas tömeg - mondta az elnök - majd megmutatja a világnak Irán egységét, és az ország méltóságát és függetlenségét.

A megmozdulás az iráni iszlám forradalom 23. évfordulójára esik, amikor arra emlékeznek, hogy a muzulmán fundamentalisták 1979-ben átvették a hatalmat Komeini ajatollah vezetésével. Akkor a forradalmárok 50 amerikait ejtettek túszul az amerikai nagykövetségről. Habár 444 nap múlva elengedték őket, az eset óta nincs diplomáciai kapcsolat a két ország között.

Januári beszédében Bush Iránt, Irakot és Észak-Koreát nevezte meg mint a terror tengelye, valamint kijelentette, hogy nem engedik, hogy veszélyes fegyverekkel a világot fenyegessék ezen országok. Több nemzet, köztük az amerikai szövetségesnek számító Franciaország, Ausztrália és az Egyesült Arab Emírségek is kritizálták az amerikai elnök megjegyzéseit. Iráni vezetők azonnal élesen elítélték Bush kijelentését, arrogánsnak és hálátlannak nevezve az elnököt.

Korábban:

Bush: A háború még csak most kezdődik