Kubai emberjogi aktivistákat tartóztattak le

A kubai ellenzék elítéli azt az elnyomó kampányt, amelynek során az utóbbi napokban 32 ellenzéki aktivistát és több száz ellenzéki szimpatizánst tartóztattak le az országban.

"Kuba egész területén szervezeteink 32 tagját tartóztatták le a mexikói nagykövetségen történt incidenst követően, és még most is összesen 130-200 személy van rács mögött" - közölte csütörtökön az AFP hírügynökséggel Elizardo Sánchez, a Nemzeti Megbékélés és Emberi Jogok Kubai Bizottságának (CCDHRN) elnöke.

Az emberjogi szervezet vezetője szerint Fidel Castro kormányzatának elnyomó kampánya évente szokásos módon mindig felerősödik az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának ülése előtt. A bizottság áprilisban Genfben vizsgálja meg, miként alakult az elmúlt időszakban az emberi jogok helyzete a szigetországban - mutatott rá Sánchez.

A mexikói követségre a múlt héten erőszakkal behatoló, majd a rendfenntartók által kihozott és "megelőző céllal" letartóztatott 21 fiatal még mindig őrizetben van, és kihallgatásuk folytatódik. Mexikó havannai nagykövetségének épületébe abban a reményben hatoltak be, hogy Mexikó befogadja őket. Nem engedték még szabadon azt a 130-200 személyt sem, akiket szintén a nagykövetségen kirobbant incidenssel összefüggésben vettek őrizetbe. A kubai emberjogi szervezet elnöke közölte: kapcsolatban vannak a 21 letartóztatott fiatal családjával, hogy szükség esetén jogi támogatásban részesítsék őket.