Az éjszakába nyúlóan tárgyalt Belgrádban a jugoszláv vezetőkkel Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, de a megbeszélésekről a résztvevők egyelőre nem közöltek részleteket a sajtóval.

A Tanjug jugoszláv hírügynökség értesülése szerint Solana eredeti terveivel ellentétben nem utazott el szerdán éjszaka Belgrádból, hanem csütörtökön is folytatja megbeszéléseit.

A jugoszláv szövetségi állam jövőjéről konzultáló Solana szerdán délután elsőként Vojislav Kostunica jugoszláv elnökkel, majd Miroljub Labus miniszterelnök-helyettessel ült asztalhoz, ezt követően pedig kora este Milo Djukanovic montenegrói elnökkel és Fipil Vujanovic miniszterelnökkel tárgyalt, s találkozott Zoran Djindjic szerb miniszterelnökkel is.

Ezzel párhuzamosan a szerb és a montenegrói politikusok egymással is tárgyaltak. E tárgyalássorozat után este csaknem egy óráig tartott az a plenáris tanácskozás, amelyen immár valamennyi érintett politikus részt vett.  Solana reményei szerint sikerül rávenni Djukanovic elnököt arra, hogy adja fel függetlenségi elképzeléseit, és egyezzen bele egy újjáalakított, lazább jugoszláv föderáció létrehozásába.

Belgrádi sajtóértékelések szerint a főképviselő mostani belgrádi látogatása eredményesnek ígérkezik. Solana november közepe óta négy alkalommal járt Belgrádban, és február 21-én Brüsszelben tárgyalt Milo Djukanovic montenegrói elnökkel.

Korábban:

Titokban tárgyalnak Jugoszlávia jövőjéről

Nem hiányzik a könyvtárából?

Volt egyszer egy Jugoszlávia