Izraeli tankok vonultak be hétfőn Ciszjordániába, ahol fegyverek és terroristák után kutatnak. Arafat irodáját továbbra is szigorúan őrzik. A palesztin vezető továbbra sem hajlandó elhagyni a körbezárt épületet. Az újabb katonai akciókra a vasárnapi palesztin merényletek után került sor. A hétvégén 17-en haltak meg terrorista akciókban. Tulkarem városában nyolc állítólagos izraeli kollaboránst lincseltek meg palesztin fegyveresek.

A Haaretz izraeli újság szerint tovább folytatta hadműveleteit az izraeli hadsereg Ciszjordániában. A hadsereg tankokkal vonult be több ciszjordániai településre. Arafat irodáját továbbra is körülzárva tartják. Miközben a katonák fegyverek után kutattak, egy izraeli katona súlyosan, heten könnyebben megsérültek, amikor egy bomba felrobbant. A katonai akciókra azután került sor, hogy vasárnap délelőtt egy öngyilkos merényletben 17-en meghaltak Haifában, a Matza nevű étteremben. Ráadásul vasárnap délután egy újabb merényletben többen megsebesültek.

Ezt megelőzően vasárnap hajnalban izraeli katonák és palesztin testőrök között tűzpárbaj tört ki Ramallahban, Jasszer Arafar palesztin vezető irodájában. A lövöldözésben több palesztin megsérült. A BBC tudósítása szerint egy palesztin fegyveres gyanúsan viselkedett, amikor kilépett az épületből, ezért az izraeliek tüzet nyitottak rá. Az épületből a testőrök visszalőttek a katonákra. A palesztinok azzal vádolják Izraelt, hogy megpróbálták megostromolni az irodát, és elfogni Arafatot.

Ezt azonban a hadsereg tagadta. Egy katonai szóvivő kijelentette, mindent megtesznek, hogy Arafatnak ne essék bántódása, de nem tudják száz százalékosan garantálni biztonságát. Arafatot több tucat testőre őrzi, de az épületben vannak még azok a foglyok is, akiket izraeli nyomásra fogtak el, mivel terrorcselekmények elkövetésével gyanúsítják őket.

Plaesztin források szerint Arafat ultimátumot kapott, hogy adja át ezeket a foglyokat a Izraelnek, különben a hadsereg egységei maguk hozzák ki őket. Izraeli biztonsági források szerint szó sem volt ultimátumról, csupán kéréssel fordultak a palesztin vezetőhöz, hogy adja át a fogva tartott terroristákat. Simon Peresz izraeli külügyminiszter korábban azt mondta, Izrael nem akarja, hogy Arafatnak bántódása essék.

Izrael közben katonai övezetnek nyilvánította Ramallahot, és távozásra szólította fel az újságírókat. Békeaktivisták egy csoportja behatolt Jasszer Arafat irodájába és közölte, hogy a palesztin vezetővel marad.

Vasárnap esti televíziós beszédében Ariel Saron izraeli miniszterelnök elmondta, hogy Izrael történelmi sorsfordító időszakhoz érkezett, az ország totális háborút vív a terrorizmussal, és abban győzedelmeskedni fog. Jasser Arafatot nemcsak Izrael, hanem az egész szabad világ ellenségének nevezte, és azzal vádolta, hogy ő irányítja az Izrael elleni terrorakciókat.

A hetek óta tomboló erőszak Izraelben továbbra sem enyhül. Szombat hajnalban az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyöntetűen felszólította Izraelt, hogy vonuljon ki a megszállt övezetekből. Erre azonban a kormány mindaddig nem hajlandó, amíg megfelelő garanciát nem lát, hogy nem éri több öngyilkos merénylet az országot. Mivel szombat este újabb merénylet történt Tel-Avivban, az izraeli katonák továbbra sem mozdulnak a palesztin területekről.

Izraeli katonák megszállás alatt tartják a palesztin autonóm terület központját, Ramallahot is, ahol Arafat irodája van. Arafat attól tart, Izrael el akarja őt űzni, vagy esetleg az életére törnek, és a vasárnap hajnali lövöldözést is ellene indított merényletként értelmezik a palesztin vezetők. Izrael ugyanakkor többször is jelezte, nem bántják Arafatot, a vasárnapi tűzharc sem ellene irányult. Bush amerikai elnök szintén kijelentette, ígéretet kapott Izraeltől, hogy Arafatnak nem esik bántódása.

Izrael folytatta a megtorló akciókat vasárnap délelőtt is. Egy Nablusz környéki faluban két, terrorizmussal gyanúsított személyt megpróbáltak letartóztatni, és amikor ellenállást tanúsítottak, lelőtték őket. A palesztin hatóságok arról panaszkodtak, hogy Ramallah környékén az izraeliek összegyűjtik a 16-50 év közötti férfiakat, és mindenkit kihallgatnak. A Közel-Kelet több városában Izrael ellenes tüntetések kezdődtek.

Arcukat állarccal lefedő palesztin fegyveresek Tulkarem városában nyolc állítólagos izraeli kollaboránst lincseltek meg. Palesztin jelentések szerint a "kivégzőosztag" börtönükben végzett az árulással gyanúsított emberekkel, miután azt az ott szolgálatot teljesítő rendőrök az izraeli benyomulástól való félelmükben elhagyták posztjukat.

Eközben az izraeli hadsereg továbbra is Arafat főhadiszállását tartja ellenőrzése alatt. A palesztin vezetőig még nem sikerült előrenyomulniuk az izraeli katonáknak. Az ENSZ, az Európai Unió, az USA és Oroszország képviselői találkozót terveznek Arafattal.

Arafat telefonon folyamatosan tartja a kapcsolatot Washingtonnal. Az amerikaiak közvetíteni próbálnak a konfliktusban. Arafat bejelentette, elfogadná a Mitchell tervet, amit egy amerikai diplomata dolgozott ki a béke biztosítására. Izrael a tervet korábban elfogadta volna, és a mostani konfliktus kitörésének okát pont Arafat korábbi makacsságában látják az izraeli vezetők.

Az iszlám országok külügyminiszterei hétfőn háromnapos konferenciát kezdtek a malajziai fővárosban, Kuala Lumpurban. A résztvevők a Közel-Kelet háborúba sodrásával vádolták Izraelt, és a palesztinok megvédésére szólították fel az ENSZ Biztonsági Tanácsát. Közleményt adtak ki, amelyben követelik, hogy a Biztonsági Tanács, illetve a közel-keleti békefolyamat két társvédnöke, az Egyesült Államok és Oroszország, valamint az Európai Unió azonnal vessenek véget az "izraeli agressziónak". A résztvevők támogatásukról biztosították Arafatot, a 2000 szeptemberében kirobbant palesztin felkelést (intifáda), és "az egész palesztin népet".

Korábban:

Lövöldözés Arafat irodájánál, robbantás Haifában és Efratban