Ártatlannak vallotta magát Hágában Gruban

A boszniai tábor parancsnoka ártatlannak vallotta magát a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt. Gruban emberiesség elleni bűnökkel és háborús bűnökkel vádolják.
Ártatlannak vallotta magát a hágai Nemzetközi Törvényszéken Momcilo Gruban, az omarskai hadifogolytábor egyik volt őrparancsoka.

Nikola Sainovic egykori jugoszláv miniszterelnök-helyettessel együtt Gruban egyike volt annak a hat szerbnek, akik eleget tettek a belgrádi kormány felhívásának, hogy önként jelentkezzenek a hágai törvényszék által vád alá helyezett személyek. A múlt héten adta fel magát Hágában.

Grubant négyrendbeli emberiesség elleni és hétrendbeli háborús bűncselekmény elkövetésével vádolják. A vádirat szerint őrparancsnokként büntetőjogi felelősség terheli azokért a gyilkosságokért és kínzásokért, amelyeket alárendeltjei 1992 májusa és augusztusa között követtek el az északnyugat-boszniai Omarska mellett létrehozott hadifogolytáborban.

Prijedor 1992. áprilisi elfoglalása után a boszniai szerb erők több mint 3300 muzulmán és horvát személyt tartóztattak le és szállítottak Omarska, Keraterm és Trnopolje gyűjtőtáboraiba. A táborokban csaknem valamennyi fogollyal embertelenül bántak, mindennaposak voltak a verések, kínzások, megerőszakolások és gyilkosságok.

Annak bejárták a világot azok a felvételek, amelyek az omarskai táborban őrzött, csonttá soványodott foglyokról készültek. Ezek a képek döbbentették rá a nemzetközi közvéleményt az etnikai tisztogatásokra, s ezzel közvetve magának a hágai törvényszéknek a létrehozásához is hozzájárultak.

A törvényszék korábban már több ügyet tárgyalt a Prijedor környéki fogolytáborokban elkövetett kegyetlenkedésekkel kapcsolatban, és az egykori őrök közül tavaly novemberben öt boszniai szerbet 5 és 25 év közötti börtönbüntetésekre ítélt.

Korábban:

Elindult Belgrádból két hágai vádlott  [2002. május 2.]

Megérkezett Hágába Ojdanic tábornok  [2002. április 25.]

Hat vádlott feladja magát Jugoszláviában  [2002. április 23.]

Nem hiányzik a könyvtárából?

Volt egyszer egy Jugoszlávia

A Milosevics-klán

A jugoszláviai háború

Koszovó egy válság anatómiája

Koszovó tűzfészek